Ποιος βγάζει δισεκατομμύρια από τα εμβόλια κορονοϊού

 

Τα εμβόλια κορονοϊού έχουν μπει στη ζωή μας με πολλές υποσχέσεις για επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική καθημερινότητα αλλά παράλληλα έχουν δημιουργήσει μια παγκόσμια αγορά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσιες πωλήσεις για κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες.

Μεταξύ των μεγαλύτερων νικητών θα είναι η Moderna και η Pfizer - δύο πολύ διαφορετικές αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες που και οι δύο χρεώνουν περισσότερα από 30 δολάρια ανά άτομο για προστασία των δύο δόσεων, εμβολίων τους. Ενώ η Moderna ιδρύθηκε πριν από 11 χρόνια, δεν είχε ποτέ κέρδος και απασχολούσε μόλις 830 υπαλλήλους πριν από την πανδημία, η Pfizer έχει τις ρίζες της στο μακρινό 1849, έκανε καθαρό κέρδος 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι και απασχολεί σχεδόν 80.000 υπαλλήλους.

Ωστόσο, άλλες φαρμακευτικές, όπως η βρετανο-σουηδική AstraZeneca και η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson, έχουν δεσμευτεί να παράσχουν τα εμβόλια τους σε μη κερδοσκοπική βάση έως ότου τελειώσει η πανδημία.

Το αν η αγορά παραμένει κερδοφόρα στο μέλλον εξαρτάται από το εάν τα εμβόλια γίνουν μόνο μια εφάπαξ δόση- όπως αυτό της ιλαράς - ή εάν θα απαιτούνται τακτικοί εμβολιασμοί, όπως για τη γρίπη. Όμως στο άμεσο μέλλον, υπάρχουν μεγάλες οικονομικές αποδόσεις να αποκομίσουν.

Ακολουθούν οι εταιρίες που οδεύουν ολοταχώς προς τα μεγάλα κέρδη και αυτές που έχουν ήδη κάνει περιουσία, σύμφωνα με τον Guardian:

Pfizer / BioNTech (εμβόλιο mRNA)

Το εμβόλιο Comirnaty της Pfizer, το οποίο αναπτύχθηκε μαζί με τη BioNTech της Γερμανίας, βασίζεται σε επανασχεδιασμένο messenger RNA - το μόριο που στέλνει γενετικές οδηγίες από το DNA στον μηχανισμό παραγωγής πρωτεϊνών ενός κυττάρου. Ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε και πρέπει να αποθηκευτεί σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (-70C). Οι κυβερνήσεις έχουν παραγγείλει περίπου 780 εκατομμύρια δόσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ (200 εκατ. δόσεις για 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια) και της Κομισιόν της ΕΕ (300 εκατομμύρια), ενώ 40 εκατ. δόσεις θα πάνε σε χώρες χαμηλού εισοδήματος μέσω της υπηρεσίας Covax. Κοστίζει 39 δολάρια οι δύο δόσεις στις ΗΠΑ και περίπου 30 δολάρια στην ΕΕ.

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: 15 δισ. - 30 δισ. δολάρια

Η Pfizer, η οποία μοιράζεται το κόστος και τα περιθώρια κέρδους εξίσου με τη BioNTech, αναμένει πωλήσεις 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 με βάση τις τρέχουσες προσφορές. Ο τελικός αριθμός θα μπορούσε να είναι διπλάσιος, ενώ η Pfizer υποστηρίζει ότι μπορεί δυνητικά να δώσει 2 δισ. δόσεις φέτος. Ο αναλυτής της Barclays, Carter Gould προβλέπει πωλήσεις 21,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος και 1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, με την προϋπόθεση ότι η δόση θα είναι μία και μοναδική.

Αλλαγή τιμής μετοχής τους τελευταίους 12 μήνες

Pfizer: + 1,8%

BioNTech: + 156%

Οι δύο ιδρυτές της BioNTech, το ζευγάρι Ugur Sahin και Özlem Türeci - και οι δύο γιατροί - έγιναν πολυδισεκατομμυριούχοι πέρυσι, όταν η αναμονή για το εμβόλιο και η συμφωνία με την Pfizer ώθησαν τις μετοχές να αυξηθούν.

Moderna (εμβόλιο mRNA)

Το εμβόλιο που παράγεται από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, με έδρα τη Μασαχουσέτη, πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία καταψύκτη (-20C). Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 17 εκατ. δόσεις, η ΕΕ αγόρασε 310 εκατομμύρια με δικαίωμα για άλλα 150 εκατομμύρια το 2022, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρήγγειλε 300 εκατομμύρια δόσεις. Η Ιαπωνία αγόρασε 50 εκατομμύρια δόσεις. Η Moderna χρεώνει 30 δολάρια για τις απαιτούμενες δύο δόσεις στις ΗΠΑ και 36 δολάρια στην ΕΕ.

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: 18 δισ. - 20 δισ. δολάρια

Η Moderna δήλωσε ότι αναμένει 2021 πωλήσεις 18,4 δισ. δολάρια. Η αναλυτής της Barclays, Gena Wang, προβλέπει πωλήσεις 19,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 12,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και 11,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, υπολογίζοντας επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς.

Αλλαγή τιμής μετοχής τους τελευταίους 12 μήνες

+ 372%

Μια ομάδα επενδυτών που υποστήριξε την εταιρεία όταν ιδρύθηκε το 2010 θα έχει σημαντικές αποδόσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος, Stéphane Bancel, ένας 48χρονος Γάλλος, κατέχει το 9% των μετοχών, αξίας τώρα περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Johnson & Johnson (εμβόλιο αδενοϊού)

Το εμβόλιο της J&J, το πρώτο εμβόλιο κορονοϊού μίας δόσης στον κόσμο, αναπτύχθηκε από το τμήμα στο Βέλγιο. Χρησιμοποιεί τον αδενοϊό-26, μια σπάνια παραλλαγή του ιού του κρυολογήματος. Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ στα τέλη Φεβρουαρίου και μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου για τουλάχιστον τρεις μήνες. Οι μεγάλες παραγγελίες αφορούν τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο (30 εκατομμύρια δόσεις συν την επιλογή για 22 εκατομμύρια), την ΕΕ (έως 400 εκατομμύρια δόσεις) και τις χώρες Covax (500 εκατομμύρια δόσεις έως το 2022).

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια

Η εταιρεία στοχεύει να προσφέρει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύρια δόσεις φέτος, κάτι που θα αποφέρει 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις, με την επιλογή να αγοράσει 200 εκατομμύρια επιπλέον, και πληρώνει 10 δολάρια μια δόση.

Αλλαγή τιμής μετοχής τους τελευταίους 12 μήνες

+ 7,7%

AstraZeneca (εμβόλιο φορέα αδενοϊού)

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χρησιμοποιεί έναν τροποποιημένο ιό κρυολογήματος χιμπατζή και μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου. Τα εμβόλια ιικών φορέων χρησιμοποιούν έναν αβλαβή ιό για να παραδώσουν ένα κομμάτι γενετικού κώδικα στα κύτταρα. Μεγάλες παραγγελίες προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο (100 εκατομμύρια), την ΕΕ (έως 400 εκατομμύρια), τις ΗΠΑ (300 εκατομμύρια) και την Ιαπωνία (120 εκατομμύρια λίρες).

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: 2 δισ. - 3 δισ. δολάρια

Οι αναλυτές της SVB Leerink προβλέπουν πωλήσεις 1,9 δισ. δολάρια φέτος και 3 δισ. δολάρια Το 2022. Ο αριθμός του 2021 μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος εάν η AstraZeneca επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της για 3 δισ. δόσεις. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να προμηθεύσει το εμβόλιο σε μη κερδοσκοπική βάση κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας και χρεώνει 4,30 έως 10 δολάρια τις δύο δόσεις.

Αλλαγή τιμής μετοχής τους τελευταίους 12 μήνες

-8,6%

Sinovac (εμβόλιο απενεργοποιημένου ιού)

Το εμβόλιο CoronaVac έχει χορηγηθεί για επείγουσα χρήση σε πολλές κινεζικές πόλεις από το περασμένο καλοκαίρι και εγκρίθηκε από την ρυθμιστική αρχή της Κίνας στις αρχές Φεβρουαρίου. Η Sinovac, η οποία εδρεύει στο Πεκίνο, έχει συνάψει συμφωνίες με τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Τον Ιανουάριο, η Τουρκία και η Ινδονησία ξεκίνησαν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους με το εμβόλιο. Η Sinovac σχεδιάζει επίσης να παράσχει 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε χώρες της Covax.

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ασαφείς

Η Sinovac λέει ότι μπορεί να παράγει περισσότερες από 1 δισεκατομμύρια δόσεις φέτος. Το εμβόλιο έχει τιμή 60 δολάρια οι δύο δόσεις σε ορισμένες κινεζικές πόλεις. Ο ινδονησιακός συνεργάτης της Sinovac, Bio Farma, ο οποίος έχει παραγγείλει τουλάχιστον 40 εκατομμύρια δόσεις, είπε ότι θα κοστίσει 27,20 δολάρια οι δύο δόσεις τοπικά.

Αλλαγή τιμής μετοχής τους τελευταίους 12 μήνες

-21,6%

Gamaleya Institute / Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (εμβόλιο αδενοϊού)

Αν και δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την ρυθμιστική αρχή της ΕΕ, η Ουγγαρία και η Σλοβακία αγόρασαν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Συνολικά, περισσότερες από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, της Αλγερίας και του Μεξικού, το έχουν παραγγείλει. Η AstraZeneca δοκιμάζει έναν συνδυασμό δύο εμβολίων με το Sputnik.

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: ασαφείς αλλά πιθανώς δισεκατομμύρια

Οι προγραμματιστές αγωνίζονται να παράγουν μαζικά Sputnik στη Ρωσία, αλλά η RDIF, ένα κρατικό ταμείο πλούτου, δήλωσε στους Financial Times τον περασμένο μήνα ότι έχει υπογράψει συμβόλαια με 15 κατασκευαστές σε 10 χώρες για την παραγωγή 1,4 δισ. δόσεων. Οι δημιουργοί του δήλωσαν ότι θα χρεώνουν 20 δολάρια ή λιγότερο για τις απαιτούμενες δύο δόσεις διεθνώς, αλλά το παρέχουν δωρεάν στη Ρωσία.

Novavax (εμβόλιο ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης)

Το εμβόλιο Novavax χρησιμοποιεί ένα μικρό κομμάτι μιας εργαστηριακής έκδοσης της πρωτεϊνικής ακίδας του Sars-CoV-2. Η αμερικανική εταιρεία ελπίζει για έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες κατά το πρώτο εξάμηνο. Η εταιρεία ερευνά εμβόλια για περισσότερα από 30 χρόνια και ποτέ δεν έχει πάρει έγκριση για κάποιο απ' αυτά. Έχει συμφωνήσει να παράσχει έως και 300 εκατομμύρια δόσεις, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου (60 εκατομμύρια δόσεις), της ΕΕ, του Καναδά και της Αυστραλίας. Ελπίζει να παράγει 150 εκατομμύρια δόσεις το μήνα και αναμένεται να είναι φθηνότερη από τους αντιπάλους. Σύμφωνα με τους Financial Times, η εταιρεία συμφώνησε να χρεώσει 3 δολάρια στην Αφρική. Το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου.

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: "αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια"

Με βάση αυτές τις συμφωνίες, η Novavax είπε πριν λίγες μέρες ότι βλέπει "προοπτική για έσοδα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων τους επόμενους 12 μήνες". Το ποσό αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η Novavax ευελπιστεί να μπορεί να κάνει 2 δισ. δόσεις ετησίως έως τα μέσα του 2021, χάρη στη συνεργασία με το Serum Institute of India.

Αλλαγή τιμής μετοχής τους τελευταίους 12 μήνες

+ 1,128%

Τα μεγαλύτερα οικονομικά κέρδη θα διατεθούν σε διαχειριστές κεφαλαίων όπως η Vanguard και η BlackRock, που είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι.

CureVac (εμβόλιο mRNA)

Η CureVac αναμένει να δημοσιεύσει αποτελέσματα του τελευταίου δοκιμαστικού σταδίου για το εμβόλιο CVnCov τον Απρίλιο και ελπίζει να λάβει έγκριση από την ΕΕ έως τον Ιούνιο. Η ΕΕ έχει προπαραγγείλει 225 εκατομμύρια δόσεις με την επιλογή να αγοράσει άλλα 180 εκατομμύρια. Σε αντίθεση με άλλα εμβόλια mRNA, η δόση του CureVac μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία ψυγείου. Μαζί με την GSK, η οποία κατέχει σχεδόν το 10% της γερμανικής εταιρείας, επιδιώκει να αναπτύξει πλάνα επόμενης γενιάς για πολλαπλές αναδυόμενες παραλλαγές κορονοϊού σε ένα εμβόλιο.

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: ασαφείς - οι τιμές δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά τιμολόγηση βάσει κέρδους

Η εταιρία βιοτεχνολογίας που είναι εισηγμένη στο Nasdaq στοχεύει να παράξει έως 300 εκατομμύρια δόσεις φέτος και 600 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022. Η CureVac λέει ότι το εμβόλιό της απαιτεί λιγότερο δραστικό συστατικό από τους αντιπάλους, αλλά επιμένει ότι δεν μπορεί να κάνει κοστολόγηση, επειδή οι επενδυτές αναμένουν επιστροφή.

Αλλαγή τιμής μετοχής

+ 45,5%

Ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος Dietmar Hopp, ο συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού SAP. Κατέχει πάνω από το 80% του CureVac, η οποία αξίζει τώρα περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: news247.gr

Σχόλια