Κορονοϊός: Προς lockdown με κλειστά σχολεία και χωρίς click away

 

Προς lockdown τύπου Μαρτίου, δηλαδή με κλειστά σχολεία και χωρίς click away, φαίνεται πως οδεύει η χώρα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 13.30 θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Ενδεικτικό του ότι αναμένονται ανακοινώσεις είναι και το γεγονός ότι αύριο ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο κ. Κικίλιας είχε δηλώσει ότι εάν τα σημερινά στοιχεία της εξέλιξης του κορονοϊού ήταν ανησυχητικά, θα εισηγηθεί ένα καθολικό αυστηρό lockdown, όπως του Μαρτίου, για σύντομο χρονικό διάστημα.

Πιθανό lockdown για 2 εβδομάδες

Αυτό σημαίνει αναστολή των περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων για ένα διάστημα πιθανότατα δύο εβδομάδων. Αυτή θα είναι και η βασική διαφορά σε σχέση με το Μάρτιο, δηλαδή ότι η νέα καραντίνα θα έχει συγκεκριμένο και σύντομο χρονοδιάγραμμα.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν άλλωστε ότι μέχρι το Πάσχα, η επιδημιολογική κατάσταση θα έχει τεθεί υπό έλεγχο και κυρίως θέλουν να καθυστερήσουν το τρίτο κύμα της πανδημίας, μέχρι να προχωρήσει σε κάποιο βαθμό ο εμβολιασμός, ο οποίος θα διασφαλίσει τουλάχιστον ότι όσοι κολλήσουν δε θα νοσούν σοβαρά και άρα θα αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, : "Εάν κάνουμε τώρα lockdown, θα ακούσουμε τις καμπάνες το Πάσχα."

Κλείνουν τα σχολεία- Σταματά το click away- Κλείνουν τα κομμωτήρια

Τα 1.000 κρούσματα σε παιδιά μέσα στο Φεβρουάριο έχουν δημιουργήσει προβληματισμό και για τα σχολεία, καθώς οι μεταλλάξεις "χτυπούν" περισσότερο τους ανήλικους.

Εξετάζεται επίσης το να σταματήσει και το click away, καθώς να κλείσουν ξανά και τα κομμωτήρια.

Την ίδια στιγμή οι έμποροι πάντως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για λουκέτα στο λιανεμπόριο, σε περίπτωση που αυστηροποιηθούν εκ νέου τα μέτρα. Τίθεται δε το ερώτημα, εάν θα εφαρμοστεί αυτή τη φορά ουσιαστικά η τηλεργασία και εάν εκτός από εστίαση- λιανεμπόριο θα ανασταλούν επαγγελματικές δραστηριότητες και σε άλλους κλάδους, καθώς η κινητικότητα του δεύτερου lockdown οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των εργαζόμενων πηγαίνει κανονικά στη δουλειά.

Lockdown - Ασαφές για ποιές περιοχές θα ισχύσει

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ένα κανονικό lockdown δεν έχει μεγάλη απόκλιση οικονομικά από τη σημερινή κατάσταση. Δηλαδή, το σημερινό τύποις lockdown με click away, αναστολή εργασίας κλπ κοστίζει στο κράτος περίπου τρία δισ ευρώ και ένα πιο σκληρό lockdown δεν είναι ιδιαίτερα ακριβότερο.

Σημειωτέον ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε νωρίτερα (Ant1) ότι το κράτος μπορεί να αναλάβει το κόστος ενός τρίτου lockdown.

Δεν έχει μέχρι στιγμής αποσαφηνιστεί εάν τα νέα μέτρα θα ισχύσουν για όλη την Ελλάδα ή μόνο για την Αττική, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή και όπου εξάλλου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας και εδράζουν οι περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες.

Πηγή: news247.gr

Σχόλια