D Day για την Αττική: Ερχεται παράταση lockdown

 

Δεδομένη θεωρείται πλέον η δεκαπενθήμερη παράταση του lockdown στην Αττική, καθώς το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό και η πίεση στα νοσοκομεία αυξάνεται. Kαι χθες συνεχίστηκε η επέλαση επέλαση του κορονoϊόυ στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με 880 νέες μολύνσεις.

«Βράζουν» το κέντρο της Αθήνας και ο Δυτικός Τομέας της πρωτεύουσας και Πειραιά, όπου εντοπίστηκαν 241, 156 και 152 κρούσματα αντίστοιχα. Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην ενδοοικογενειακή μετάδοση, αφού λόγω των περιοριστικών μέτρων, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις στα σπίτια όπου και γίνεται η διασπορά.

Υπό αυτά τα δεδομένα συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας προκειμένου να υποβάλλουν τις εισηγήσεις τους σχετικά με το lockdown ειδικά στην Αττική που συνεχίζει να βρίσκεται στο κόκκινο. Όλα δείχνουν ότι οι περιορισμοί θα παραταθούν έως και δύο εβδομάδες, κάτι που άλλωστε άφησε να εννοηθεί και ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης.

Προβληματισμό προκαλεί και η οριακή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής, με την πλειοψηφία των ΜΕΘ να είναι κατειλημμένες και τις νοσηλείες των ασθενών αυξημένες.

Γεγονός που αποδίδεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση, αφού τα περιοριστικά μέτρα φέρνουν άτυπες συγκεντρώσεις στα σπίτια όπου και γίνεται η διασπορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Tο λιανεμπόριο

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις το πολυπόθητο άνοιγμα της αγοράς φαίνεται να μετατίθεται για τις 8 Μαρτίου. Και μπορεί κυβέρνηση και εμπορικός κόσμος να επιθυμούν διακαώς να επαναλειτουργήσει η αγορά, ωστόσο οι επιδημιολογικοί δείκτες «παγώνουν» τους σχεδιασμούς. Η αγωνία των εμπόρων έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς ήδη τα καταστήματα έχουν κατεβάσει ρολά για 3 εβδομάδες, με αποτέλεσμα να χαθεί η χειμερινή εκπτωτική περίοδος και οι καταστηματάρχες να βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες ποσότητες αποθεμάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θεσμικών παραγόντων η μείωση του τζίρου τη φετινή εκπτωτική περίοδο θα φτάσει το 80% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που διογκώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιανικό εμπόριο.

Eν τω μεταξύ παράταση στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων οι οποίες κανονικά ολοκληρώνονται στις 28 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι μετακινήσεις εκτός νομού

To ζήτημα των μετακινήσεων εκτός Νομού αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στις συσκέψεις των ειδικών το επόμενο διάστημα, με την Αναστασία Κοτανίδου μέλος της επιτροπής κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, να αφήνει πάντως μία χαραμάδα ελπίδας ότι το Πάσχα μπορεί να επιτραπούν.

Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν πως για να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός Νομού θα πρέπει να έχουν μειωθεί σημαντικά τα κρούσματα, ειδικά στην Αττική αλλά και να έχει περιοριστεί οι νοσηλείες αλλά και οι διασωληνωμένοι. Ο φόβος των ειδικών είναι πως αν επιτραπούν οι μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα, θα υπάρξει μαζική φυγή ειδικά των Αθηναίων και δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί σημαντική διασπορά του ιού στην επαρχία.

Τα σχολεία

Για τα σχολεία εξετάζονται διάφορα σενάρια, ωστόσο κυβέρνηση και ειδικοί θεωρούν πως όταν το επιστρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, καθώς θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις Πανελλήνιες εξετάσεις και στη συνέχεια να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά.

tromaktiko.gr

Σχόλια