Μετακίνηση εργαζομένων: Τι αλλάζει από αύριο Δευτέρα

 

Με νέα έντυπα μετακίνησης η μετάβαση των εργαζομένων εν μέσω lockdown για τον κορωνοϊό τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021.

Η μετάβαση στην εργασία θα γίνεται με τα νέα έντυπα Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τα νέα έντυπα που θα χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους πολίτες για τη μετάβασή τους στον χώρο εργασίας, είναι διαθέσιμα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Επίσης, χορηγούνται από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη. Σημειώνεται ότι οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου διευκρινίζεται ότι τις δύο πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου πλαισίου, θα γίνονται έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζομένους από τις αρμόδιες αρχές.

Σημειώνεται ότι από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:

  • Σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
  • Τηλεργασίας
  • Νόμιμης άδειας.

Οι τρεις αυτές κατηγορίες μπορούν να μετακινούνται μόνο με τη χρήση των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ' εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Σχόλια