Εμβόλιο AstraZeneca: Τι αλλάζει στους εμβολιασμούς στην Ελλάδα


Η Επιτροπή συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών και επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, είναι ένα εμβόλιο «εξαιρετικής αποτελεσματικότητας» και ο μόνος λόγος που υπάρχει αυτή η απόφαση είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα στις ηλικίες άνω των 65 ετών, τα οποία αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες. 

12 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 60-64 ετών

Από τις 12 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για μια πιο δυναμική ομάδα πληθυσμού, τους πολίτες από 60-64 ετών. Σύμφωνα με τα μητρώα πρόκειται για περίπου 600.000 άτομα. Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, επιχειρησιακά θα ανατπυχθούν δύο παράλληλα συστήματα. Το ένα σύστημα είναι αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή και δίπλα από αυτό θα ανοίξει ένα δεύτερο που θα αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, με πρώτη ηλικιακή κατηγορία για αυτούς τους εμβολιασμούς: τους πολίτες απ 60 έως 64χρόνων.

Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών, όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Πηγή: reader.gr

Σχόλια