Νέες εξελίξεις για το άνοιγμα σχολείων - καταστημάτων την 1η Μαρτίου

 

Η κυβέρνηση θέλει και δεν το κρύβει, να ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο την 1η Μαρτίου, εκτός κι υπάρξει δραματική ανατροπή των σημερινών επιδημιολογικών δεδομένων. Και αυτό, όπως παραδέχθηκε δημοσίως ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, διότι τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας δεν είναι μεγάλα.

Στην ίδια κατεύθυνση, υπέρ του ανοίγματος δηλαδή, αγοράς και κοινωνίας στις αρχές του επόμενου μήνα, κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος, επικαλούμενος τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασ. Κικίλια, είπε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν σταθεροποίηση της κατάστασης και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει και καλύτερη και δεν θα υπάρξει παράταση.

Βεβαίως, η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας αλλά και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα συνολικά, αλλά και ειδικά στην Αττική, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει πολύ υψηλός εν μέσω σκληρού lockdown, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ενώ αυξανόμενες βαίνουν και οι διασωληνώσεις, με αποτέλεσμα, να πιέζεται εξαιρετικά το σύστημα υγείας.

Στην Αττική είναι ελεύθερο πλέον μόνον το 10% των κλινών ΜΕΘ covid, ενώ δεκάδες περιστατικά μη covid βρίσκονται καθημερινά σε αναμονή για χειρουργεία.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση και ορατό τον κίνδυνο να πιεστεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα το Εθνικό σύστημα Υγείας, αρκετά από τα μέλη της Επιτροπής εκφράζουν δημοσίως την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει παράταση του lockdown τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα πέραν της 28ης Φεβρουαρίου που προέβλεπε το αρχικό, κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα.

Από χθες, μάλιστα, που τα κρούσματα «σκαρφάλωσαν» ξανά στα 1400, το καμπανάκι που κρούουν έγινε ακόμα πιο ισχυρό, δεδομένων και της ύπαρξης μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση επιμένει στο χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων την 1η Μαρτίου και στην συνέχεια, στις 8 Μαρτίου, των Γυμνασίων-Λυκείων και του λιανεμπορίου. Το κατά πόσο αυτό το χρονοδιάγραμμα θα καταστεί εφικτό να τηρηθεί δεν θα ξεκαθαριστεί πριν από τα μέσα με τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, ασκεί έντονες πιέσεις, καθώς η ύφεση του πρώτου τριμήνου του 2021 διαγράφεται πια διψήφια και, όπως επαναλαμβάνεται με αγωνία, στις συσκέψεις των τελευταίων ημερών, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να παραμείνει «κλειδωμένη» όλη η αγορά και μετά τον Μάρτιο.

Στην πραγματικότητα, ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει σταδιακό άνοιγμα όλων των κλάδων μέσα στον επόμενο μήνα, με μοναδική εξαίρεση την εστίαση, η οποία δεν αναμένεται να ανοίξει ως το Πάσχα, αλλά σύμφωνα με το καλό σενάριο, μέσα στον Μάιο.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχόλια