Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Στην κατάψυξη η χώρα

 

Η κακοκαιρία «Λέανδρος» έχει φτάσει για τα καλά στη χώρα μας, με κύριο χαρακτηριστικό το ψύχος και τα χιόνια - Πολικές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις - Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα

Η Βόρεια Ελλάδα ντύνεται στα λευκά, ενώ χιόνια έπεσαν από χθες και στην Πάρνηθα. Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί εκχιονιστικά και αλατιέρες, για να μείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ειδικά στις περιοχές που προβλέπονται πυκνές χιονοπτώσεις.
Με εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες ο δήμος Χορτιάτη προσπαθεί να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς, καθώς νωρίς το πρωί το χιόνι έγινε πάγος.

Στα «άσπρα» η βόρεια Ελλάδα
Στα «άσπρα» ντύθηκε και η Χαλκιδική. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι υπάλληλοι του δήμου με εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούσαν να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό.

Στη Φλώρινα η χιονόπτωση συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα. Δρόμοι και αυτοκίνητα χάθηκαν κάτω από το χιόνι.

Στην Κοζάνη το θερμόμετρο κόλλησε στους 0 μηδέν βαθμούς κελσίου. Το χιόνι έπεφτε αδιάκοπα σε μία έρημη πόλη.

Επί ποδός στα βόρεια προάστια
Τσουχτερό κρύο και πυκνή ομίχλη στην Πάρνηθα. Σε ετοιμότητα τα εκχιονιστικά μηχανήματα. Το χθεσινό χιόνι που έπεσε στην κορυφή του βουνού μετατράπηκε σε πάγο δυσκολεύοντας τους οδηγούς.

Πάνω από την Κεντρική Ελλάδα ο «Λέανδρος»
Με έντονα καιρικά φαινόμενα έκανε την εμφάνισή του ο «Λέανδρος» πάνω από την Κεντρική Ελλάδα το βράδυ της Παρασκευής.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Ευρυτανία, την Δυτική Φθιώτιδα, τη Βόρειο Εύβοια αλλά και τη Φωκίδα. Είναι ιδιαίτερα έντονες χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Στην Ευρυτανία το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 5 εκατοστά και ήδη τα μηχανήματα της Περιφέρειας ρίχνουν αλάτι και κρατούν ανοιχτό το δρόμο από Λαμία προς Καρπενήσι στις Ράχες Τυμφρηστού και από Καρπενήσι προς Αγρίνιο στο Μπαγασάκι.

Στα χωριά της Σπερχειάδας στη Δυτική Φθιώτιδα η χιονόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη και στα ορεινά χωριά όπως το Γαρδίκι και τα Πουγκάκια το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 10 εκατοστά.

Παρόμοιες είναι οι συνθήκες που επικράτησαν και στην περιοχή της Υπάτης χωρίς όμως να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

Μετά τη 1:00 τα ξημερώματα άρχισε να χιονίζει περιφερειακά της πόλης της Λαμίας βάζοντας σε κόκκινο συναγερμό το δήμο της Λαμίας.

Δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα τόσο των Δήμων όσο και της Περιφέρειας βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι έτοιμα να παρέμβουν σε κρίσιμα σημεία είτε ρίχνοντας αλάτι είτε απομακρύνοντας το χιόνι.

Σχόλια