Οι προϋποθέσεις για να ανοίξουν Γυμνάσια - Λύκεια

 

Το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων είναι όπως φαίνεται το επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης που θέλει επιστροφή στα θρανία για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και όχι μόνο για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Από το πλάνο βέβαια έχει βγει η τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς είναι οριστικό πώς θα συνεχίσει διαδικτυακά και το εαρινό εξάμηνο. 

Βεβαίως το άνοιγμα θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα με την ελπίδα πώς η τήρηση των μέτρων στα καταστήματα δεν θα φέρει μεγάλη επιβάρυνση.

Το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει επιχειρησιακά έτοιμο για το επόμενο βήμα μόλις λάβει το πράσινο φως της επιτροπής αν και όπως φαίνεται η 25η Ιανουαρίου εγκαταλείπεται και αυτή την ώρα ημερομηνία ορόσημο μοιάζει η 1η Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πώς η επιστροφή μόνο της Γ' Λυκείου έχει επίσης αποκλειστεί από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για πρακτικούς λόγους που αφορούν τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν και στις άλλες τάξεις. Αυτό σημαίνει πώς η απόφαση θα είναι ενιαία για όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου.

Σε ερώτηση για το περαιτέρω άνοιγμα των σχολείων, δηλαδή των γυμνασίων και κυρίως της Γ’ Λυκείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, παρέπεμψε το ζήτημα στις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων. 

«Μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει τα δημοτικά σχολεία και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Γι΄ αυτό πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να ανοίξουμε με ασφάλεια τις υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων», σημείωσε. 

Πάντως, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό και το γεγονός ότι η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής πήγε εξαιρετικά καλά, καθώς δεν χρειάστηκε να κλείσουν παρά μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια.

Αυτό σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Δεν έχει σημειωθεί αύξηση κρουσμάτων από το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, ενώ για το λιανεμπόριο θα φανεί σε δύο εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ματίνα Παγώνη ανέφερε από την πλευρά της μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι γυμνάσια και λύκεια πρέπει να ανοίξουν την επόμενη βδομάδα.

«Πρέπει την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα με προσοχή, με τεστ σε καθηγητές και τα παιδιά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Όπως η ίδια επεσήμανε με τις παραμέτρους και τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή μπορούν να ανοίξουν τονίζοντας πως οι δείκτες τώρα είναι ελεγχόμενοι και μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Την Παρασκευή οι αποφάσεις 

Την Παρασκευή θα συζητήσουν το θέμα των σχολείων οι ειδικοί σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

«Η Γ Λυκείου είναι μια προτεραιότητα, αλλά θα πρέπει να δούμε αν μέσα τον πλάνο των ειδικών χωρά το να ξεκινήσουν τα μαθήματα για τη Γ’ Λυκείου. Θα πρέπει να περιμένουμε, να μη χτίζονται προσδοκίες. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε ακόμη. Παρασκευή θα γίνει μα σύσκεψη και θα έχουν οι ειδικοί όλα τα στοιχεία που θα δουν αν μας επιτρέπουν ένα περαιτέρω άνοιγμα. Όλα είναι στο τραπέζι, και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε θα συζητηθούν. Πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις της μερικής επανεκκίνησης που έχει ήδη γίνει. Εμείς ως υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε σχέδιο, αλλά οι λοιμωξιολόγοι κρίνουν τι μπορεί να μπει μέσα στην εισήγησή τους», είπε μιλώντας στο Mega.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχόλια