Ψυχολογική χειραγώγηση: Πώς πραγματοποιείται; [vid]

 Ψυχολογική χειραγώγηση: Πώς πραγματοποιείται; Υπάρχουν άνθρωποι που, για να επιτύχουν ό, τι θέλουν, ξεκινούν χειραγωγικές συμπεριφορές. Είναι ειδικοί στο συμπέρασμα της ευθύνης, στη δημιουργία ανασφάλειας και στην κριτική σε άλλους.

Ο κύριος στόχος αυτών των ανθρώπων είναι να πάρουν ό, τι θέλουν από άλλους εφαρμόζοντας συγκεκριμένες στρατηγικές. Όπως: Να σας δημιουργήσουν αμφιβολίες  για να εξαλείψετε τα κριτήρια σας και ακολουθήστε τις οδηγίες τους. Υποτιμώντας τους άλλους με υπερβολική και μη εποικοδομητική κριτική, επηρεάζοντας την αυτοεκτίμηση και την ασφάλειά τους. Και, αγνοώντας τις δικές σας ανάγκες.

Οι ψυχολογικές και συναισθηματικές χειραγωγικές συμπεριφορές συμβαίνουν μεταξύ μας σχεδόν συνεχώς, αλλά συγκεκαλυμμένα. Θα μπορούσαμε ακόμη και εμείς οι ίδιοι να χρησιμοποιούμε τέτοιες συμπεριφορές  χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να τους αναγνωρίζουμε και να μην παρασυρόμαστε από αυτούς. Οι χειραγωγοί συχνά γελοιοποιούν τις απόψεις των άλλων, δημιουργούν συναισθήματα ενοχής, λεπτή επίθεση, ρωτούν, αναβάλλουν επ ‘αόριστον αυτό που δεν τους ενδιαφέρει, πάντα λυπούνται για τον εαυτό τους και δημιουργούν μια νοθευμένη πραγματικότητα. Χρησιμοποιούν τα πάντα για να ελέγχουν τη στιγμή. Ακολουθούν οι πιο κοινές στρατηγικές χειρισμού. Φράσεις όπως: ” Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ”, “Κάνεις λάθος, αυτό είναι μόνο στη φαντασία σου” ή ” Πώς να το σχολιάσω αυτό” χρησιμοποιούνται για να παραμορφώσουν και να μπερδέψουν τον άλλο, κάνοντάς τον να πιστέψει κάτι που δεν έχει συμβεί.

7 σημάδια ψυχολογικού χειρισμού

 
Η σκόπιμη επιδίωξη να κάνει ένα άτομο να φαίνεται τρελό και να βγάζει κέρδος από αυτόν… Αυτό δημιουργεί τ το έδαφος για να προκαλεί αγωνία και σύγχυση, με τέτοιο τρόπο ώστε το άτομο να σταματήσει να εμπιστεύεται τον εαυτό του, τη μνήμη του, την αντίληψή του ή τα δικά του κριτήρια. Το χειραγωγημένο άτομο προσπαθεί να μεταδώσει τα αρνητικά συναισθήματα και τις ευπάθειές του. Θα προσπαθήσει να βάλει λέξεις στο στόμα σας που δεν έχετε πει, ακόμη και να σας κάνει να σκεφτείτε ότι έχει την ικανότητα να γνωρίζει τι σκέφτεστε.

Πηγή: healthweb.gr

Σχόλια