Γεφύρι Παλαιοκαρυάς - Ο καταρράκτης που αναδύονται νεράιδες(video)

 Η ομορφιά του είναι τόσο επιβλητική, που ο μύθος θέλει μέσα από τα νερά του να αναδύονται νεράιδες. Το Γεφύρι της Παλαιοκαρυάς στα Τρίκαλα με τους καταρράκτες προσελκύει τους λάτρεις της φύσης και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία με τα ονειρικά τοπία του.  

Το χωριό της Παλαιοκαρυάς έχει μόλις 250 κατοίκους, που το καλοκαίρι σχεδόν διπλασιάζονται. Ορεινό χωριό της κοιλάδας του Πορταϊκού, που απέχει 35 χλμ. από τα Τρίκαλα. Αποτελείται από τους οικισμούς Aνω, Κάτω, Μέση Παλαιοκαρυά και Τσιμπιδέϊκα. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία.

Η τοξωτή γέφυρα της Παλαιοκαρυάς, το φράγμα του Πορταϊκού στην Κάτω Παλαιοκαρυά, το δάσος της Κατούνας, κατάφυτο με έλατα και βαλανιδιές και οι κορυφές Γκρόπα και Καράβα, στολίζουν το τοπίο της περιοχής με ιδιαίτερη ομορφιά.



Δύο φράγματα του 1970 σχηματίζουν δύο τεχνητούς καταρράκτες, που δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά στην μαγευτική εικόνα. Η κατασκευή του τοποθετείται γύρω στα 1500 και έχει μήκος 26 μέτρα, ενώ οι εντυπωσιακοί καταρράκτες φτάνουν τα 12 και τα 2 μέτρα αντίστοιχα.

Ο «Κουτσοδαίμονας» 
Η Παλαιοκαρυά, κατά την παράδοση, δημιουργήθηκε από τον κλεφταρματολό Κουτσοδαίμονα, πρωτοπαλίκαρο του Στουρνάρα, που αποσκίρτησε και κατέλαβε την περιοχή. Αναδείχθηκε νικητής της μάχης με το Στουρνάρα για τον έλεγχο του αρματολικίου του Ασπροποτάμου και διατήρησε την κυριαρχία του χωριού.


Σχόλια