Μετακινήσεις εκτός νομού: Τι ισχύει με τα νέα μέτρα

 

Νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ωστόσο οι ορισμένοι επιστήμονες ζητούν ακόμη πιο αυστηρά με απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού.

Ωστόσο αυτό το μέτρο δεν υπάρχει στα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Όμως ισχύει για όσες περιοχές είναι στο κόκκινο.

Δηλαδή δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό για την Κοζάνη και για την Καστοριά που είναι στο κόκκινο.

Χθες το πρωί υπήρχαν πληροφορίες ότι αυτό το μέτρο θα εφαρμοζόταν σε όλη την Ελλάδα, αλλά τελικά αποφασίστηκε να πάει για αργότερα, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης τάχθηκε υπέρ των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, σημείωσε πως άργησαν να ληφθούν.

Παράλληλα, ο καθηγητής γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης υπογράμμισε πως τα μέτρα θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά και περιλαμβάνουν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Και αυτό, διότι το γεγονός ότι επιτρέπονται οι μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή, δυσκολεύει κατά πολύ τα πράγματα.

«Καλά κάναμε και τα πήραμε και ναι, έπρεπε να τα έχουμε πάρει νωρίτερα. Διότι αυτό που βλέπουμε τώρα, έχει συμβεί πριν από περίπου 15 μέρες. Φαινόταν ότι η κατάσταση θα χειροτέρευε. Το βλέπαμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πως συνέβαινε μια σχεδόν κάθετη αύξηση στις καμπύλες, δηλαδή, μια τεράστια αύξηση μέσα σε λίγες μέρες», δήλωσε στο OPEN και συνέχισε:

«Πιστεύω ότι αν είχαμε πάρει αυτά τα μέτρα νωρίτερα και μάλιστα σε όλη την επικράτεια και όχι σε συγκεκριμένες περιοχές, θα είχαμε πολλά περισσότερα ‘’όπλα’’ χωρίς να υπάρχουν μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία».

«Με ανησυχεί ότι τα μέτρα δεν είναι για όλη την επικράτεια. Διότι υπάρχουν άνθρωποι που θα μετακινούνται σε διάφορες περιοχές. Έτσι θα συνεχίζονται οι μεταδόσεις και ουσιαστικά θα επιβαρυνθούν τις περιοχές που αυτήν τη στιγμή δεν έχουν πρόβλημα», προσέθεσε και κατάληξε:

«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε πιο γενναία μέτρα, π.χ. ο περιορισμός την κυκλοφορίας ισχύει από πολύ πιο νωρίς στο Παρίσι. Όχι τόσο αργά τη νύχτα».

Τα νέα μέτρα

Διπλό αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο στο μέτωπο της πανδημίας. Η νέα εκτίναξη στους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων διαμορφώνει μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και οδήγησε σε νέα αυστηρά μέτρα. Σε ισχύ από σήμερα τις 6 το πρωί και για 14 ημέρες (δηλ. μέχρι τις 5 Νοεμβρίου) τίθεται σε καραντίνα η Καστοριά.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού όσες περιφέρειες βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, ενεργοποιούνται δύο μέτρα: η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 έως τις 05:00 το πρωί. Από τα μέτρα εξαιρούνται όσοι εργάζονται νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

Στο επίπεδο 4, δηλαδη σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται η Κοζάνη και η Καστοριά.

Στο επίπεδο 3, δηλαδή το πορτοκαλί, είναι: Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα, Σέρρες, Αττική, Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέα-Κύθνος, Λέσβος, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος και Τρίκαλα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 882 νέα κρούσματα. Από αυτά, τα 290 στην Αττική, 188 στη Θεσσαλονίκη, 40 σε Λάρισα και 65 στις Σέρρες, ενώ είχαμε 15 νέους θανάτους, συνολικά 549 νεκρούς. 90 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

madata.gr

Σχόλια