Πόσο ασφαλής είναι η μάσκα στα παιδιά στο σχολείο

Ως ένα σημαντικό μέτρο προφύλαξης για όλη την κοινότητα, αλλά και για τα παιδιά, χαρακτηρίζουν οι παιδίατροι-λοιμωξιολόγοι τη μάσκα που σε κάποιες ημέρες από τώρα θα κληθούν να φορέσουν τα παιδιά στα σχολεία. Μάλιστα όπως μας είπε η Αθανασία Λουρίδα, παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Διευθύντρια ΕΣΥ – Α’ Παιδιατρική Κλινική Αγία Σοφία, η χρήση της μάσκας είναι ασφαλής ακόμα και για παιδιά που έχουν άσθμα ή καρδιολογικά προβλήματα.

«Υπάρχουν πάντα στην κοινωνία μειοψηφίες σαν κι αυτή» λέει στο DNEWS η Αθανασία Λουρίδα αναφερόμενη στις διαδικτυακές ομάδες «χωρίς μάσκες στα σχολεία», οι οποίες ξεφύτρωσαν μέσα σε ελάχιστες ημέρες σαν τα μανιτάρια και 21 περιπτώσεις εξ αυτών αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα.

Όπως συνεχίζει να εξηγεί η κα Λουρίδα : «Όσα γράφονται κι ακούγονται στα social media είναι θέμα άγνοιας και φόβου. Όσοι γονείς αρνούνται να δεχθούν τη χρήση της μάσκας επικαλούμενοι λόγους μη επιστημονικούς όπως το ότι είναι επικίνδυνη ή τρομαχτική, διασπείρουν θεωρίες συνωμοσίας και δυστυχώς παρασύρουν κι άλλος γονείς λόγω ελλιπούς πληροφόρησης για το θέμα.

Είναι μια περίπτωση ίδια με το αντιεμβολιαστικό κίνημα κι είναι άκρως επικίνδυνη. Οι παραπάνω γονείς μιλάνε για παράδειγμα για πρόκληση υπερκαπνίας από τη χρήση της μάσκας, μια κατάσταση στην οποία δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε καλά, διατύπωση εντελώς ανυπόστατη.

Στην ερώτηση αν ένα παιδί με άσθμα μπορεί ή κάνει να φοράει η μάσκα, η απάντηση είναι θετική παρ’ εκτός από την περίπτωση που έχει εμφανίσει κρίση άσθματος ή δυσκολία αναπνοής εκείνη την ώρα. Ένα παιδί με καρδιολογικό πρόβλημα επίσης μπορεί άφοβα να φορά μάσκα».

«Δεν περιμένουμε από τα παιδιά να είναι 100% τυπικά στη χρήση της μάσκας»

Το ότι τα παιδιά θα φορούν τη μάσκα στην τάξη δεν σημαίνει βέβαια ότι έχουμε την απαίτηση από αυτά να είναι τυπικά όλη την ώρα που θα βρίσκονται στο σχολείο. Αυτό υποστηρίζει η Α.Λουρίδα λέγοντας πως η εφαρμογή της μάσκας για πολλές ώρες από τα παιδιά είναι αντικειμενικά δύσκολη, για αυτό και όπως ανακοινώθηκε δεν θα τη φορούν μάσκα στα διαλλείματα ούτε στην ώρα της γυμναστικής. Όπως εξηγεί η έγκριτη λοιμωξιολόγος μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικές επιλογές μέσα στην τάξη: «Μπορούν για παράδειγμα οι δάσκαλοι την ώρα του μαθήματος, αν τα παιδιά δεν μιλούν, την ώρα που γράφουν έκθεση ή ένα διαγώνισμα, να κάνουν ένα "διάλλειμα μάσκας".

Ξέρουμε ότι τα πολύ μικρά παιδιά αλλά και αυτά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού θα δυσκολευτούν να κρατούν την μάσκα πολλές ώρες, για αυτό κι υπήρξε κι όλος αυτός ο προβληματισμός για το από ποια ηλικία και μετά θα πρέπει να τη φορούν. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά άνω των 3 ετών μπορούν να φορέσουν και να διαχειριστούν καλά μια μάσκα στο πρόσωπό τους. Η εκπαίδευση στο σπίτι βέβαια πρέπει να ξεκινήσει από τώρα».

Και γιατί είναι τόσο σημαντικό τελικά να τη φορούν; « Γιατί θέλουμε να εμποδίσουμε την μετάδοση του ιού. Παράλληλα θέλουμε να αφήσουμε μια παρακαταθήκη στα παιδιά και στην κοινωνία. Σε 5 χρόνια από τώρα για παράδειγμα μπορεί να εμφανιστεί κάτι ανάλογο, ένας άλλος πολύ μεταδοτικός ιός, καλό είναι λοιπόν τα παιδιά να έχουν προπονηθεί στην κουλτούρα χρήσης της μάσκας. Στις Ασιατικές χώρες τις μάσκες τις φοράνε τα παιδιά από μωρά στα καροτσάκια και δεν αναφέρονται προβλήματα».

Αντικειμενικά δύσκολη η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς

«Το ότι η νέα σχολική χρονιά θα είναι πιο δύσκολη από την επανεκκίνηση του Μαΐου, είναι δεδομένο» μας είπε με τη σειρά του κι ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης προσθέτοντας πως αν όταν ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου είμαστε στην ίδια κατάσταση με τώρα τότε θα βρισκόμαστε πάνω στη δυναμική του δεύτερου κύματος κι άρα η πρόληψη θα είναι ακόμα πιο επιτακτική.

Τόνισε επίσης ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα για το αν η μάσκα είναι αποτελεσματική ως μέσο πρόληψης και πρόσθεσε πως, ο ΠΟΥ έχει εκφράσει την άποψη πως τα παιδιά άνω των 3 ετών μπορούν να διαχειριστούν τη χρήση της. «Τα παιδιά έχουν πολύ λιγότερες να νοσήσουν από κορονοϊό, αυτό δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει όμως είναι οι συνολικές διαφορετικές πια συνθήκες που επικρατούν από την περασμένη φόρα που άνοιξαν τα σχολεία» σχολίασε ο ίδιος.

Την παραπάνω άποψη, για καθοριστικής σημασίας χρήση της μάσκας στα σχολεία ασπάζεται και ο παιδίατρος και γραμματέας της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Μάριος Ανδρέου. Όπως μας είπε: «Από την Δ’ δημοτικού και πάνω τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν τη μάσκα με πολύ καλό τρόπο. Κατά την άποψη μου, η μάσκα μέσα στις αίθουσες επιβάλλεται. Είναι δύσκολο να την κρατήσουν τα παιδιά πολλές ,ώρες είναι αλήθεια, όλα είναι πια δύσκολα πια αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε».

dikaiologitika.gr

Σχόλια