Πότε θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα;

Σύμφωνα με το επικρατέστερο από τα πλάνα που συζητά η κυβέρνηση, τα μέτρα θα ξεκινήσουν να χαλαρώνουν από τις 10 Μαΐου, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται ακόμα και μέσα στον Ιούλιο.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων θα ξεκινήσει από την απαγόρευση της κυκλοφορίας (δεν θα στέλνουμε δηλαδή πια SMS για να βγούμε από το σπίτι) η οποία όμως και πάλι δεν θα ισχύσει για όλους. «Εξετάζεται να εξαιρεθούν για κάποιο διάστημα οι λεγόμενες ευάλωτες ομάδες, περιλαμβανομένων των ατόμων της τρίτης ηλικίας» αναφέρει η Καθημερινή. Αναζητείται μάλιστα φόρμουλα, ώστε να διατηρηθούν περιορισμένες οι επαφές τους με μέλη του ενεργού πληθυσμού, δηλαδή με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, αλλά και να παραμείνουν σε ισχύ οι απαγορεύσεις σε χώρους μαζικής κοινωνικής συνύπαρξης, όπως τα καφενεία.

Επίσης, η άρση των περιορισμών στην κίνηση σε πρώτο στάδιο θα αφορά τα αστικά κέντρα, ενώ η μετακίνηση προς την επαρχία θα επιτραπεί σε δεύτερο χρόνο. Παράλληλα, το «απαγορευτικό» στα ταξίδια θα αρθεί μετά τα μέσα Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, ώστε να υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και στο μέτωπο του τουρισμού.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, των εστιατορίων, των μπαρ και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αναλόγως και του συνωστισμού που αναμένεται ή που θα παρατηρηθεί, θα τεθούν περιορισμοί, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα σούπερ μάρκετ, στα οποία προβλέπεται παρουσία συγκεκριμένων ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος. Και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει χρονική κλιμάκωση της άρσης των περιορισμών. Το άνοιγμα των Mall για παράδειγμα θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, ενώ το ίδιο θα ισχύσει για τους πιο μαζικούς χώρους εστίασης ή τα νυχτερινά κέντρα.

Σχετικά με τα σχολεία, το ρεπορτάζ αναφέρει πως δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται μόνο η επαναλειτουργία της Γ΄ Λυκείου για κάποια επαναληπτικά μαθήματα και στη συνέχεια για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Κατά τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η άρση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα η πτωτική τάση της καμπύλης των κρουσμάτων. Επισημαίνεται, πάντως, πως αν υπάρξει νέα έξαρση του ιού τα μέτρα άμεσα θα αυστηροποιηθούν και πάλι.

in2life.gr

Σχόλια