Πώς ο Σωτήρης Τσιόδρας κέρδισε την εμπιστοσύνη ενός πολύ καχύποπτου λαού

Σπάνια, ίσως και ποτέ, η επιλογή μιας κυβέρνησης για σημαντική θέση ευθύνης δεν έχαιρε τέτοιας εκτίμησης και αναγνώρισης ως αξιοκρατική, όπως η επιλογή του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, που έχει τεθεί επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας η οποία δίνει τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο λόγος είναι ο προφανής. Οι «ημέτεροι», οι «κολλητοί», οι «αρεστοί», οι «κουμπάροι» και αυτοί του «κομματικού σωλήνα», που συνήθως επιλέγονται, είναι για τις εύκολες μέρες. Όταν το διακύβευμα δεν είναι η δημόσια υγεία και η ανθρώπινη ζωή. Για τα δύσκολα, όπως είναι η μάχη εναντίον μιας πανδημίας, και μάλιστα σε χώρα απροετοίμαστη γι' αυτό, χρειάζονται οι άριστοι των αρίστων, γιατί κανείς δεν παίζει με αυτά. Οι άνθρωποι της προσφοράς και της αυταπάρνησης. Έτσι, η επιλογή του σεμνού αυτού καθηγητή και αφοσιωμένου επιστήμονα από τον πρωθυπουργό ήταν περίπου αυτονόητη κι ας μην είχε πολιτική σχέση μαζί του. Άλλωστε, όπως με ειλικρίνεια παραδέχτηκε και ο πρώην υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτοί εκείνον θα επέλεγαν. 

Ο κ. Τσιόδρας έχει καταφέρει από την πρώτη στιγμή να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός λαού πολύ καχύποπτου με τα δημόσια πρόσωπα. Οι πολίτες, κάθε απόγευμα στις 6, οπότε έχει καθιερωθεί η καθημερινή ενημέρωση για την πανδημία από την τηλεόραση, περιμένουν να τον ακούσουν ευλαβικά. Τους ενημερώνει, τους εμπνέει και κάποιες φορές τους συγκινεί. Και είναι τόσο παράξενο που αυτός ο άνθρωπος έχει αναδειχτεί σε πρότυπο αυτές τις δύσκολες μέρες, ενώ δεν έχει τίποτε από αυτά που ενθουσιάζουν τις μάζες: δεν έχει εμφάνιση σταρ, δεν έχει θράσος, δεν έχει τσαμπουκά, δεν είναι καν ρήτορας. Είναι μια ταπεινή φυσιογνωμία, σχεδόν ασκητική, φοράει γυαλιά και συμβατικά ρούχα, ενώ, όταν μιλάει, διακρίνεις ένα ελαφρύ ψεύδισμα. Πολλές φορές μοιάζει σχεδόν αδέξιος και αμήχανος, με έναν τρόπο όμως που τον κάνει να δείχνει συμπαθητικός, και έχει όλες αυτές τις παλιομοδίτικες αρετές που ως τώρα έμοιαζε να μην ενδιαφέρουν κανέναν: είναι σεμνός, ευσυνείδητος, ντρέπεται όταν ακούει επαίνους, αποφεύγει την προβολή και βλέπει την ιατρική ως λειτούργημα. Το παλιομοδίτικο προφίλ του συμπληρώνει το ότι είναι πιστός χριστιανός ορθόδοξος –μάλιστα είναι και ψάλτης–, καθώς και πολύτεκνος πατέρας με επτά παιδιά. Όμως ο κ. Τσιόδρας δεν είναι ένας αδύναμος άνθρωπος. Είναι μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα με ακλόνητες αρχές, που δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει, και δέχτηκε τον ρόλο αυτόν παρά τη δυσκολία που έχει με την προβολή που τον συνοδεύει, γνωρίζοντας ότι θα σηκώσει σταυρό.
Πηγή: www.lifo.gr

Σχόλια