Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το 5G

network
Το 5G ή ασύρματο δίκτυο 5ης γενιάς αποτελεί το ξεκάθαρο μέλλον του internet, για το οποίο όλοι οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί μάχονται ώστε να το τελειοποιήσουν και να το βγάλουν πρώτοι στην αγορά. Αυτή τη στιγμή το ξεκάθαρο «φαβορί» για αυτό φαίνεται να είναι η κινέζικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei, γεγονός που αποδεικνύεται ότι έχει ταράξει τις ΗΠΑ.

Αυτό που κάποτε ήταν η ΕΣΣΔ για τις ΗΠΑ είναι σήμερα η Κίνα και αυτό που τότε ήταν τα πυρηνικά όπλα είναι σήμερα οι ασύρματες τεχνολογίες, οπότε καταλαβαίνουμε γιατί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε πρόσφατα να λάβει μέτρα κατά της χώρας, θέτοντας της εμπάργκο στην εισαγωγή τεχνολογικών προϊόντων αμερικανικών εταιρειών, με την αιτιολόγηση ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αυτό, βέβαια, έρχεται συμπληρωματικά στην ευθεία επίθεση της κυβέρνησης Τραμπ προς τον κολοσσό της Κίνας τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε και είχε κατηγορήσει την Huawei για κλοπή εταιρικών μυστικών, απόπειρα απάτης και σχέσεις με την κυβέρνηση και τον στρατό της Κίνας.

Τι ακριβώς είναι, όμως, το 5G, πώς θα αλλάξει τις ζωές μας και γιατί οι ΗΠΑ φοβούνται τόσο την ανάπτυξη του από την Huawei; Το περιοδικό Technology Review του MIT μας βοηθάει να καταλάβουμε απαντώντας σε όλες τις απορίες που μπορεί να έχουμε.

Τι είναι το 5G;
Αφορά ένα σύνολο διαδικτυακών τεχνολογιών, οι οποίες λειτουργούν σε συνεννόηση μεταξύ τους έτσι ώστε να συνδέσουν από smartphones και αυτοκίνητα που λειτουργούν μόνα τους έως και οικιακές συσκευές, όπως το ψυγείο, ενώ θα φτάνει μέχρι και τα 20Gb το δευτερόλεπτο , με αποτέλεσμα να μπορείς να κατεβάζεις στη στιγμή μία HD ταινία ή να χρησιμοποιείς εικονική πραγματικότητα στο κινητό σου.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Οι κίνδυνοι βρίσκονται ακριβώς στο γεγονός ότι το 5G θα επιτρέψει σε πολλές περισσότερες συσκευές να συνδεθούν με το διαδίκτυο, όχι μόνο ατομικής και οικιακής χρήσης, αλλά και βιομηχανικής και ιατρικής, ενώ την ίδια στιγμή θα συμπεριλάβει και εκείνες τις συσκευές που έχουν 4G, 3G ή WiFi. Αυτό σε κάθε περίπτωση δημιουργεί αρκετές περισσότερες πιθανότητες και ευκαιρίες για κλοπή δεδομένων ή για σαμποτάζ μέσω του κυβερνοχώρου. Παράλληλα, ειδικά στις αρχές είναι πιθανό να βρεθούν πολλές «τρύπες» στην προστασία, με ερευνητές ήδη να έχουν εντοπίσει αδυναμίες στην κρυπτογράφηση.

Μπορεί το 5G να γίνει ασφαλές;
Οι κίνδυνοι είναι τεχνικής φύσεως και, όπως προαναφέραμε, είναι κυρίως σχετικοί με την κρυπτογράφηση. Οπότε σε κάθε περίπτωση μπορούν να διορθωθούν αρκεί να γίνει μία πιο ενδελεχής και προσεγμένη προσπάθεια, ώστε να καλυφθεί κάθε ελαττωματικό σημείο του κώδικα που καθιστά το 5G ευάλωτο.

Γιατί τόσο άγχος για την Huawei;
Από την μία, η εταιρεία προέρχεται από την Κίνα και είναι ευρέως γνωστό ότι ο ιδιωτικός τομέας της χώρας έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με τον στρατό της. Με άλλα λόγια, δεν είναι παράλογο να υπάρχει ανασφάλεια για την πιθανότητα να αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία ή ακόμα και το μονοπώλιο στην αγορά του 5G, ειδικά με το εύρος που αυτό αναμένεται να έχει, αλλά και με τα θέματα ασφαλείας που αναφέραμε.

Από την άλλη, το ζήτημα είναι και καθαρά οικονομικό. Αυτή τη στιγμή ο τεχνολογικός κολοσσός έχει την πρωτιά στην παγκόσμια παροχή διαδικτυακού εξοπλισμού, ενώ αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή smartphones. Στην περίπτωση που, όπως φαίνεται ότι θα γίνει, βγάλει πρώτη στην αγορά το τελειοποιημένο 5G, θα καταφέρει πιθανότατα να λάβει το μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη του, που υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 123 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μόλις πέντε χρόνια.

Σχόλια