Γιατί όσο μεγαλώνουμε, θεωρούμε πως ο χρόνος κυλάει πιο γρήγορα;

Μήπως ανήκετε και εσείς σε αυτούς που συχνά αναρωτιούνται «πώς πέρασε ο καιρός, πότε άλλαξε η εποχή» και γενικά θεωρείται πως ο χρόνος κυλάει γρήγορα, σαν τρεχούμενο νερό;

Mην ανησυχείτε, δεν είναι μόνο η δική σας ιδέα πως ο χρόνος τρέχει τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνετε να το συνειδητοποιήσετε. Από επιστημονικής άποψη, ο χρόνος φαίνεται πως περνάει πιο γρήγορα όταν μεγαλώνουμε, πιθανώς επειδή ο εγκέφαλός μας κωδικοποιεί μόνο νέες εμπειρίες και πληροφορίες κι όχι εκείνες τις οποίες ήδη γνωρίζουμε. Όσο πιο μικροί είμαστε, όλα φαίνονται καινούρια και ανυπομονούμε να ζήσουμε νέες καταστάσεις, ωστόσο όσο περνούν τα χρόνια βιώνουμε διαφορετικά τις νέες εμπειρίες, που είναι σαφώς λιγότερες.

Σύμφωνα λοιπόν με άρθρο στο περιοδικό Νature,  οι ερευνητές του «Kavli Institute for Systems Neuroscience (KISN)» στη Νορβηγία ανέφεραν ότι εντόπισαν μια σειρά αλληλένδετων εγκεφαλικών κυττάρων, τα οποία συνθέτουν το «εγκεφαλικό μας ρολόι» που καταγράφει  εμπειρίες και  αναμνήσεις. Αυτό το δίκτυο κυττάρων μας βοηθάει να αποτυπώνουμε τα γεγονότα που βιώνουμε και να παρακολουθούμε τη σειρά με την οποία συνέβησαν, σύμφωνα με τον Edvard Moser. Οι ερευνητές πάντως τόνισαν πως αλλάζει ο τρόπος που ο ανθρώπινος εγκέφαλος καταγράφει μια εμπειρία, όταν ασχολούμαστε με κάτι που κάνουμε συνέχεια, όπως π.χ. πηγαίνουμε στη δουλειά μας, σε σχέση με την περίπτωση που δοκιμάζουμε κάτι για πρώτη φορά (π.χ μια νέα γεύση).

Τα συμπεράσματα αυτά συμπληρώνουν και παλαιότερα σχετικά επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία, όσο πιο πολλά ερεθίσματα λαμβάνει ένα άτομο απ΄ το περιβάλλον του, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ντοπαμίνης (η ορμόνη της ευτυχίας)  παράγει ο εγκέφαλός του. Ωστόσο, απ’ την ηλικία των 20 ετών και μετά, τα επίπεδα ντοπαμίνης αρχίζουν να μειώνονται, γεγονός που συνεχίζει να συμβαίνει όσο περνάνε τα χρόνια και συμβάλλει στην αντίληψή μας ότι ο χρόνος περνάει γρηγορότερα.

Σχόλια