Εύβοια: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες - Σώθηκαν τα τέσσερα χωριά (video)

Ολονύχτια, τιτάνια μάχη έδωσαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Εύβοια, καταφέρνοντας να σώσουν τελικά και τα 4 χωριά που κινδύνευσαν από τις φλόγες, οι οποίες κατέκαυσαν μεγάλο μέρος από το παρθένο πευκοδάσος.

Με μηχανήματα και μπουλντόζες οι δυνάμεις δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες εμποδίζοντας καταρχάς τη φωτιά να προχωρήσει προς τα Ψαχνά, ενώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες και αυτοθυσία οι πυροσβέστες δημιούργησαν ασπίδα προστασίας κυρίως για τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, στα οποία οι φλόγες έγλειψαν σχεδόν τα σπίτια.

Στην μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, στρατός και εθελοντές. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και η εναέρια βοήθεια με 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα να κάνουν ρίψεις νερού στα πύρινα μέτωπα.





Είναι χαρακτηριστικό πως το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.

Tο μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

Σχόλια