Επιτήδειοι στέλνουν e-mails για λύτρα

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημάνει συναγερμός στις Αρχές, καθώς αδίστακτοι και χωρίς αναστολές «ψηφιακοί εκβιαστές» στέλνουν «βροχή» από e-mails σε ανυποψίαστους πολίτες, στα οποία μάλιστα εμφανίζεται ως αποστολέας ο ίδιος ο… παραλήπτης και τους ζητούν λύτρα σε… bitcoin!

«Ψηφιακοί εκβιαστές»

Σύμφωνα με το taxydromos.gr, στα e-mails που στέλνουν οι επιτήδειοι στους Βολιώτες τους απειλούν ότι, αν δεν τους πληρώσουν, θα δημοσιοποιήσουν προσωπικές τους στιγμές.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν υποβληθεί στην Ένωση Καταναλωτών Βόλου, τουλάχιστον τρεις κάτοικοι της θεσσαλικής πόλης έχουν βρεθεί τους τελευταίους δύο μήνες στο στόχαστρο των δραστών.

Τα θύματα κατήγγειλαν πως έχουν λάβει στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο απειλητικά e-mails. Όπως έγινε γνωστό από τις αναφορές τους, οι άγνωστοι τους εκβιάζουν ότι θα δημοσιοποιήσουν προσωπικές τους στιγμές αν δεν τους καταβάλουν… λύτρα σε bitcoin, ένα δίκτυο πληρωμών με ψηφιακή μορφή χρημάτων.

«Το περίεργο είναι ότι με κάποιον τρόπο το e-mail φαίνεται ότι προέρχεται από τον προσωπικό λογαριασμό καθενός, ότι δηλαδή καθένας το στέλνει στον… εαυτό του!», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, Αλέκος Κουτσελίνης.
«Ροζ» σελίδες

Όταν ο χρήστης ανοίξει το e-mail, διαβάζει ότι έπειτα από επίσκεψή του σε σελίδες με «ροζ» περιεχόμενο, κάποιος ανέλαβε τον έλεγχο του λογαριασμού του και απειλεί ότι θα δημοσιοποιήσει στις επαφές του οπτικό υλικό στο οποίο έχει καταγραφεί σε «ιδιαίτερες» προσωπικές στιγμές.

Η ένωση έχει ενημερώσει τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις καταγγελίες των υποψήφιων θυμάτων εκβιασμού.

«Οι χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα πρέπει να διαγράφουν αμέσως αυτά τα μηνύματα χωρίς καν να τα ανοίξουν. Επίσης, οι χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν θα πρέπει να δίνουν με ευκολία το e-mail τους σε άτομα που δεν γνωρίζουν και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο άνοιγμα συνδέσμων που αποστέλλονται από άγνωστα άτομα» συμβουλεύει ο κ. Κουτσελίνης.

Πηγή: Espresso

Σχόλια