Ύπνος, το πολύτιμο δώρο της φύσης

Ο ύπνος είναι ίδιον της ανθρώπινης ζωής, δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν τον έχει απόλυτη ανάγκη. Είναι μία εκπληκτική και μοναδική λειτουργία που εκπλήσσει και ερευνάται πάντοτε.

Τι είναι ο ύπνος;

Ο ύπνος είναι η διαδικασία με την οποία το κεντρικό νευρικό σύστημα δεν αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος. Ο ύπνος συμβάλλει στη διατήρηση της ζωής, στην καλή υγεία, βοηθάει τον άνθρωπο να επεξεργάζεται όλες τις ατελείωτες πληροφορίες που λαμβάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας και να απορρίπτει κάποιες από αυτές. Οι ειδικοί συμφωνούν πως ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 7-8 ώρες ύπνου την ημέρα.

Γιατί οι διαταραχές του ύπνου είναι τόσο συχνές;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την ποιότητα του ύπνου μας. Το έντονο άγχος, οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, οι στεναχώριες, η λανθασμένη διατροφή όλα αυτά έχουν συνδεθεί με την διαταραχή της ποιότητας του ύπνου μας. Είναι σημαντικό να δώσουμε περισσότερο έμφαση σε αυτά που κάνουμε στη διάρκεια της νύχτας, διότι αυτά επηρεάζουν και την ποιότητα και την αποδοτικότητα της ημέρας. Διαταραχή ύπνου υπάρχει όταν το άτομο είναι διαρκώς κακοδιάθετο και παραπονιέται για την έλλειψη επαρκούς και ξεκούραστου ύπνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λύση μπορεί να δοθεί είτε με τη βοήθεια ενός ειδικού αν το πρόβλημα είναι μακροπρόθεσμο, είτε με την ηρεμία του ανθρώπου λίγο πριν πέσει για ύπνο, με μία ψυχολογία εντελώς απομακρυσμένη από άσχημες και αγχώδεις σκέψεις.

Με ποιους τρόπους κάποιος μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου του;

Η αποφυγή της έκθεσης σε ακτινοβολία κάθε μορφής, η καθαρή σκέψη, το χλιαρό ντους, η καθαριότητα του κρεβατιού και του χώρου, όλα αυτά είναι τρόποι που διαφυλάττουν την ποιότητα του ύπνου μας και για αυτό είναι ωφέλιμο να τους δίνουμε ιδιαίτερη βάση.

Ο ύπνος είναι ένα δώρο της φύσης που ξεκουράζει, αναγεννά και απελευθερώνει τον άνθρωπο. Ας του δοθεί η προσοχή και η σημασία που του αξίζει.

Σχόλια