Ένας λόγος του Τσάρλι Τσάπλιν που έμεινε στην Ιστορία (video)

Γνωστός με το υποκοριστικό Τσάρλι και στην Ελλάδα Σαρλώ, ο Σερ Τσαρλς Σπένσερ Τσάπλιν ο νεότερος (Charles Spencer Chaplin Jr, 16 Απριλίου 1889 – 25 Δεκεμβρίου 1977) υπήρξε Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο οποίος μεγαλούργησε στις πρώτες δεκαετίες του Χόλιγουντ. Κυρίως μέσω του χαρακτήρα Σαρλώ, που ενσάρκωνε στις πρώτες ταινίες του, έγινε η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης.

Παρά τις όποιες παραξενιές που είχε σαν χαρακτήρας οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε το μεγάλο ταλέντο, αλλά και τον προφητικό χαρακτήρα των ταινιών τις οποίες γύριζε με εξαιρετική επιμέλεια.

Η ταινία «Ο Μεγάλος δικτάτορας«, απόσπασμα της οποίας είναι το βίντεο που ακολουθεί, προβλήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 1940. Ο Τσάπλιν είχε ξεκινήσει τρία χρόνια νωρίτερα τα γυρίσματα.



Στην ταινία αυτή ο Τσάπλιν προσωποποιούσε τον Χίτλερ, όχι για να αποδώσει το χαρακτήρα του, αλλά σατιρίζοντας τον να μεταφέρει μηνύματα ειρηνευτικού χαρακτήρα. Αυτή η κίνηση ήταν ενάντια σε μεγάλη μάζα ανθρώπων στις Η.Π.Α. που δεν έκρυβαν το θαυμασμό τους για τον Γερμανό δικτάτορα. Εδώ είναι και το εξαιρετικό τέλος της ταινίας, όπου ο δικτάτορας κάνει μία εκπληκτική ομιλία για την ενότητα, την ειρήνη και την αλληλεγγύη.

Τα διαχρονικά μηνύματα που δίνονται είναι άξια προσοχής ειδικά στην εποχή που διανύουμε, καθώς διαπραγματεύονται κοινωνικές αξίες και ήθη που είναι απαραίτητα για την πρόοδο της κοινωνίας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολύ σύντομα μετά την προβολή της ταινίας, άρχισε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος και όλα τα δραματικά γεγονότα που τον σημάδεψαν.

Σχόλια