FaceApp: Η εφαρμογή που προκάλεσε «φρενίτιδα», αλλά και φόβους

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια χρήστες έχουν κατεβάσει, τις τελευταίες εβδομάδες, την εφαρμογή FaceApp του Facebook, η οποία έχει προκαλέσει «φρενίτιδα» στους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, όμως ήδη έχουν αρχίσει και εγείρονται ερωτήματα για την ασφάλεια ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ανεβάσου μια φωτογραφία τους και να ρίξουν μία ματιά στο μέλλον, καθώς το FaceApp μετατρέπει την εικόνα και δείχνει πώς μπορεί να είναι το πρόσωπο του χρήστη σε μερικά χρόνια.

Το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica και η εν γένει «αμαρτωλή» πορεία του Facebook τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ερωτήματα για το πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, ενώ το γεγονός ότι η κατασκευάστρια εταιρεία του FaceApp είναι ρωσική, δίνει πάτημα για την διατύπωση αμφιβολιών για την αξιοπιστία της εφαρμογής.

Το περιοδικό Forbes παρουσιάζει ανάλυση στην οποία αναφέρει ότι οι χρήστες, αποδεχόμενοι τους όρους χρήσης της εφαρμογής μπορεί έχουν ακόμη την «κυριότητα» του περιεχομένου, όμως δίνουν την έγκρισή τους στο FaceApp την άδεια να χρησιμοποιεί, να δημοσιεύσει, να τροποποιεί, να μεταφράζει, να διανείμει και να διακινεί δημόσια τα δεδομένα του χρήστη.

Σύμφωνα με το Forbes μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να μην δείχνει τόσο επικίνδυνο αυτό, όμως η ιστοσελίδα επισημαίνει ότι η ρωσική εταιρεία που κατασκεύασε την εφαρμογή, η Wireless Labs, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Wireless Labs θα δώσει τα στοιχεία σας στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, όμως έχει κάποιες συνέπειες. Μπορεί να καταλήξεις σε κάποια διαφήμιση στη Μόσχα, αλλά το πιο πιθανό είναι το πρόσωπό σου να ενταχθεί σε κάποιον αλγόριθμό αναγνώρισης προσώπων» αναφέρει ο Πίτερ Κονσταντίνοφ της PhoneArena στο Forbes.

«Όταν κάτι μεταφορτωθεί στο cloud έχεις χάσει τον έλεγχο για το κατά πόσο έχεις δώσει ή όχι άδεια για χρησιμοποίηση των δεδομένων σου. Και αυτός είναι ένας καλός λόγος να είμαστε επιφυλακτικοί σε κάθε νέα εφαρμογή που ζητά άδεια για τα ψηφιακά μας δεδομένα» σημειώνει το Forbes.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω εφαρμογή γίνεται viral από τους χρήστες με την ρωσική εταιρεία να δηλώνει στην ιστοσελίδα TechCrunch πως όντως οι φωτογραφίες των χρηστών αποθηκεύονται στο Cloud, όμως οι περισσότερες διαγράφονται μετά από 48 ώρες. Ανέφερε ακόμη πως τα δεδομένα των χρηστών δεν μεταφέρονται στη Ρωσία.

Η ανάλυση της ιστοσελίδας δεν ήρθε ξαφνικά, καθώς, τις τελευταίες ημέρες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης  εξέφρασαν μαζικά τις ανησυχίες τους για την χρήση των προσωπικών τους δεδομένων.

Το θέμα πήρε και πολιτικές διαστάσεις με τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ να στέλνει επιστολή στο FBI και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπορίου εκφράζοντας την ανησυχία του πως το FaceApp μπορεί να αποτελεί κίνδυνο «για την εθνική ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών».

Ο γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη ζητάει από τις υπηρεσίες να εξετάσουν την υπόθεση.

Σχόλια