Εθελοντική αιμοδοσία: Τι να γνωρίζεις πριν δώσεις αίμα

Δεν χρειάζεται να συμβεί μια τραγωδία για να σπεύσουμε να δώσουμε αίμα σε μια εθελοντική αιμοδοσία. Η ανάγκη για αίμα είναι μεγάλη όλο το χρόνο, ενώ γίνεται ακόμη πιο έντονη το καλοκαίρι, εξαιτίας του τουρισμού, των μετακινήσεων και των τροχαίων ατυχημάτων. Μην το σκέφτεσαι, γίνε κι εσύ αιμοδότης και μπορεί να σώσεις μια ζωή.

6 πληροφορίες για την εθελοντική αιμοδοσία
1 Μετά από τη λήψη σύντομου ιατρικού ιστορικού, τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του αιματοκρίτη ο γιατρός της αιμοδοσίας κρίνει αν μπορείς να δώσεις αίμα τη δεδομένη στιγμή.

2 Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία. Το μοναδικό ενόχλημα είναι ένα μικρό τσίμπημα από τη βελόνα και μετά απλά ανοιγοκλείνεις τη γροθιά σου για να διευκολύνεις τη ροή του αίματος.

3 Λαμβάνεται λιγότερο από το 1/10 του αίματος περίπου, 450ml από τα 5 λίτρα που έχει ο άνθρωπος. Ο όγκος που χάνεται αναπληρώνεται σε 10 λεπτά μετά την αιμοδοσία. Επιπλέον, θεωρείται ότι η κινητοποίηση του μυελού των οστών είναι και ευεργετική για τον οργανισμό.

4 Η αιμοδοσία είναι ακίνδυνη για τον αιμοδότη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μολυνθείς από AIDS ή άλλο μεταδιδόμενο νόσημα αφού οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως και αποστειρωμένες. Ο όγκος αίματος που δίνει ο αιμοδότης αντικαθίσταται αμέσως, το πλάσμα σε μια μέρα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε ένα μήνα.

5 Η αιμοδοσία διαρκεί περίπου δέκα λεπτά. Για την όλη διαδικασία από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου μέχρι να φύγεις υπολόγισε περίπου μισή ώρα.

6 Αίμα μπορεί κανείς να δώσει κάθε 3-4 μήνες.

Πότε δεν πρέπει να δώσεις αίμα
– Έχεις ήδη δώσει τις τελευταίες 12 εβδομάδες (φυσιολογικά πρέπει να περιμένεις 16 εβδομάδες).

– Έχεις βήχα “θωρακικού τύπου“, πονόλαιμο ή ενεργό κρύωμα (αν και στο τέλος του κρυώματος δεν υπάρχει πρόβλημα).

– Αν παίρνεις αντιβιοτικά ή τελείωσες θεραπεία με αντιβίωση τις τελευταίες 7 μέρες.

– Αν είχες ηπατίτιδα ή ίκτερο τους τελευταίους 12 μήνες.

-Αν έχεις κάνει πίρσινγκ, τατουάζ ή έλαβες αίμα τους τελευταίους 12 μήνες.

-Αν έκανες βελονισμό τους τελευταίους 12 μήνες, εκτός και αν τον έκανες σε ίδρυμα εγκεκριμένο και παρουσιάσεις πιστοποιητικά.

-Αν κάποιο μέλος της οικογένειας είχε νόσο “τρελών αγελάδων”.

-Αν έχεις λάβει ανθρώπινο υποφυσιακό “εκχύλισμα” (χρησιμοποιούταν σε μερικές θεραπείες με αυξητική ορμόνη ή προβλήματα γονιμότητας πριν το 85).

Ίσως να μην μπορείς να δώσεις αίμα εάν…

Είχες σοβαρή ασθένεια ή μεγάλο χειρουργείο στο παρελθόν ή είσαι αυτή τη στιγμή σε φαρμακευτική θεραπεία. Ο γιατρός της αιμοδοσίας θα σε πληροφορήσει. Ενδέχεται μερικά φάρμακα που παίρνεις να μη σου επιτρέπουν να δώσεις αίμα.

Έχεις κάνει πρόσφατα πολύπλοκη οδοντιατρική επέμβαση (αν και απλά σφραγίσματα είναι ΟΚ την ίδια μέρα καθώς και οι απλές εξαγωγές μετά 24 ώρες).

Έχεις έρθει σε επαφή με μολυσματικές ασθένειες ή έχεις κάνει ορισμένα εμβόλια τις τελευταίες 4 εβδομάδες.

Είσαι σε λίστα αναμονής για νοσηλεία ή αυτή τη περίοδο εξετάζεσαι για κάτι.

Πότε δεν επιτρέπεται να δώσεις αίμα

Είσαι φορέας ηπατίτιδας B, C ή HIV.

Είσαι άντρας και έχεις κάνει σεξ με άλλον άντρα ή με ιερόδουλη, ακόμη και ασφαλές σεξ με προφυλακτικό.

Έχεις ποτέ εργαστεί ως ιερόδουλος/η.

Έχεις κάνει χρήση, ακόμη και μία φορά, ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Εάν έχεις κάνει μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες σεξ με άντρα που έχει κάνει σεξ με άλλον άντρα.
Κάποιος που έχει κάνει χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Έχεις αιμορροφιλία ή άλλη διαταραχή πήξης για την οποία έχεις λάβει παράγοντες πήξης.

Εάν ήσουν σεξουαλικά ενεργή τον τελευταίο χρόνο στην Αφρική (εκτός Μαρόκο, Αλγερία, Λιβύη, Τυνησία και Αίγυπτο). Ο κύριος δρόμος μετάδοσης του HIV στην Αφρική είναι η ετεροσεξουαλική σχέση!

Ποτέ μη δίνεις αίμα αν ανησυχείς ότι μπορεί να χρειάζεσαι τεστ για AIDS ή ηπατίτιδα ή ανησυχείς ότι έχεςι κάνει σεξ τον τελευταίο χρόνο με κάποιον που πιστεύεις ότι μπορεί να είχε.

Ποτέ μη δίνεις αίμα για να κάνεις εξετάσεις για AIDS.

Απαγορεύεται να δώσει αίμα έγκυος ή γυναίκα που ήταν έγκυος τον τελευταίο χρόνο.

Εάν έχεις επιστρέψει από ταξίδι σε περιοχή που ευδοκιμεί η ελονοσία, καλύτερα να περιμένεις 12 μήνες μέχρι να δώσεις αίμα.

Επίσης, όταν πας να δώσεις αίμα ενημέρωσε τους γιατρούς για επισκέψεις σας σε χώρες όπως της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, Αγγλία κ.λπ.

Πριν πας να δώσεις αίμα

Πριν από την αιμοληψία είναι καλό να είσαι ξεκούραστη και να έχεις φάει ένα ελαφρύ γεύμα.

Μετά την αιμοληψία πρέπει να πάρεις την πορτοκαλάδα και την ξηρά τροφή που θα σου προσφερθεί, να παραμείνει για λίγο στο χώρο της αιμοδοσίας και να ενημερώσει το προσωπικό της αιμοδοσίας, αν νιώθεις οποιοδήποτε ενόχληση. Απόφυγε το κάπνισμα και την οδήγηση για μια περίπου ώρα και τη βαριά σωματική άσκηση για το υπόλοιπο της ημέρας.

Μετά την πρώτη αιμοδοσία παραλαμβάνεις ατομική κάρτα όπου αναγράφονται η ομάδα αίματός σου και οι μονάδες που έχεις δώσει και την οποία πρέπει να παρουσιάζεις κάθε φορά που δίνεις αίμα ή όταν χρειαστεί αίμα για εσένα ή συγγενή πρώτου βαθμού.

Πού μπορείς να δώσεις αίμα
Εκτός από περιπτώσεις έκτακτης εθελοντικής αιμοδοσίας, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών, στο Δήμο, ή στην Ενορία σου. Επίσης, όλα τα κρατικά νοσοκομεία έχουν υπηρεσία αιμοδοσίας όπου μπορείς να απευθυνθείς.

Σχόλια