Εάν δεν πάρω αυτοδυναμία θα ξαναγίνουν εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο λέει ο Μητσοτάκης

«Εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση τότε η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική που σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εκλογές θα γίνουν κατακαλόκαιρο, με τα εθνικά θέματα ανοιχτά».

Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση τι θα συμβεί εάν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου δεν αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «δεν θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε με τον κ. Τσίπρα γιατί έχουμε διαφορετική αντίληψη για το πώς λειτουργεί η Δημοκρατία, πόσο σεβόμαστε τους Θεσμούς. Δεν μπορώ υπό οποιοδήποτε τρόπο να φανταστώ συνεννόηση της ΝΔ με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στη συνταγματική αναθεώρηση λέγοντας ότι «χάσαμε μια ευκαιρία να προτείνουμε περισσότερα άρθρα προς αναθεώρηση». Διεμήνυσε ότι «θα την ολοκληρώσουμε την αναθεώρηση αλλά θα είναι μικρής εμβέλειας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα. Υπάρχουν άρθρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και εμας δεν μας αφορούν και θα τα προσπεράσουμε».

Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι «θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος». «Θα είναι ευχής έργον να γίνει με 200 βουλευτές. Θα προτείνω στο ΚΙΝΑΛ και συνολικά στη Βουλή έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα χωρίς να είναι το ίδιο με το σημερινό που δίνει μπόνους 50 εδρών».

Στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη διάκριση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ως MVP του NBA, την οποία χαρακτήρισε «σπουδαία διάκριση γα την Ελλάδα, για ένα παιδί που ξεκίνησε από τα Σεπόλια».

Κράτησε τις αναφορές του πατέρα του «να μην είναι αλαζόνας, είναι σοφή συμβουλή για όλους μας» και υπογράμμισε: Μας έφτιαξε τη μέρα!

Για το ντιμπέιτ είπε: «Εμείς από την πρώτη στιγμή προσήλθαμε για να βρεθεί μια λύση για το ντιμπέιτ ως όφειλε να γίνει. Προτείναμε τρεις ημερομηνίες, αντιπροτείναμε ημερομηνίες όταν υπήρξε το κώλυμα του κ. Τσίπρα.

Δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε, η εντύπωση που αποκομίζω είναι ότι ο Τσίπρας δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με όλους. Όταν είσαι απολογούμενος πρωθυπουργός δέχεσαι την κριτική από όλους».

«Δεν με αιφνιδίασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» πρόσθεσε.

«Καταλαβαίνω γιατί ένα κόμμα που χάνει αισθάνεται την ανάγκη να δείξει ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο άσχημα, όταν το πιστεύεις, όμως, τότε υπάρχει ένα ζήτημα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είπε ότι «ο πιο ακριβής όρος είναι το ματς ξεκινά από την αρχή, η κάλπη είναι άδεια και σε αυτό συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα».

Στο πλαίσιο αυτό έκανε έκκληση «για μαζική συμμετοχή. Η ισχυρή εντολή δεν είναι δεδομένη. Επειδή η δυναμική των εκλογών μπορεί να κριθεί σε λίγους ψήφους ποιο κόμμα θα είναι μέσα και έξω από τη Βουλή που είναι καθοριστικό για την αυτοδυναμία».

Κάλεσε, μάλιστα, τα στελέχη της ΝΔ «να μην προεξοφλούν το αποτέλεσμα, να διεκδικούν μέχρι τέλος την ψήφο των πολιτών».

Ερωτηθείς για το αν φοβάται την αποχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «οι εκλογές της 7ης Ιουλίου δυσκολεύουν τη συμμετοχή αλλά δεν πιστεύω ότι η αποχή θα είναι μεγάλη γιατί εισπράττω στις περιοδείες μου ότι υπάρχει αίτημα για απομάκρυνση αυτής της κακής κυβέρνησης».

Σχόλια