Πώς θα καταλάβετε ότι δεν παίρνετε αρκετό μαγνήσιο;

Tο μαγνήσιο είναι ο αφανής ήρωας της διατροφής, αφού συμμετέχει σε περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα. Επηρεάζει τα πάντα, από το χτύπο της καρδιάς σας, τους μύες μέχρι και τη λειτουργία των ορμονών. Μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο το 25% των Αμερικανών ενηλίκων λαμβάνει επαρκή ποσότητα μαγνησίου και η National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) έδειξε ότι τουλάχιστον το ήμισυ του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει ανεπαρκή πρόσληψη μαγνησίου.

Ενώ είναι εύκολο να πάρετε μαγνήσιο από τις τροφές, άλλο τόσο εύκολο είναι να έχετε ανεπάρκεια λόγω των τροφίμων. Και αυτό συμβαίνει γιατί πολλές τροφές μειώνουν την απορρόφηση του. Οι κύριοι ένοχοι είναι τα ροφήματα με καφεΐνη και το αλκοόλ. Για παράδειγμα εάν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ αυτό μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της βιταμίνης D, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του μαγνησίου. Όσο αφορά την υπερδοσολογία, δε θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα υγείας αν το λαμβάνετε από τις τροφές. Όμως αν παίρνετε μαγνήσιο από συμπληρώματα, πρέπει να είστε προσεκτικοί, γιατί μεγάλες ποσότητες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την καρδιά σας και να σας προκαλέσουν αρρυθμία.

Τα κύρια συμπτώματα της ανεπάρκειας είναι.

Απώλεια όρεξης

Ναυτία

Κόπωση

Μούδιασμα

Κράμπες

Ημικρανίες

Όλα όμως τα παραπάνω θα μπορούσαν να μοιάζουν με πολλά άλλα προβλήματα υγείας, γι αυτό είναι δύσκολο να διαγνωστεί η έλλειψη μαγνησίου.

Το μαγνήσιο θα το βρείτε σε όλες τις τροφές, αλλά κυρίως υπάρχει στο σολομό, στους ηλιόσπορους, στα αμύγδαλα, στα καρύδια, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα ρεβίθια, στις µπανάνες, στα σύκα, στα µήλα, στα ροδάκινα, στα βερίκοκα, στο πλήρες φύτρο σταριού, στα πλήρη δηµητριακά, στο κεχρί, στο καλαµπόκι, στη σόγια, στα όσπρια, στο σκόρδο, στο µπρόκολο και στην αγκινάρα. Καλές πηγές μαγνησίου είναι επίσης το κακάο και τα μπαχαρικά.

Σχόλια