Απίστευτη απάτη με e-mail ως… αστυνομία

Μια απίστευτη απάτη ξεσκέπασε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Έστελναν e-mail σε πολίτες και εμφανίζονταν ως… αστυνομία. Τους «ενημέρωναν» πως είχε παραβιαστεί το e-banking. Στόχος τους να ωθήσουν τα θύματά τους να αποκαλύψουν τους κωδικούς τους.

Η απάτη είχε στηθεί στις πλάτες της αστυνομίας αλλά ο ψεύτης και ο κλέφτης μόνο για λίγο… χαίρονται. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ερευνά μια απίστευτη υπόθεση: τη μαζική αποστολή παραπλανητικών e-mail, αποστολέας των οποίων εμφανιζόταν να είναι το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας!

Ήδη, σχηματίζεται δικογραφία για την υπόθεση.

Η απάτη αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελίες πολιτών. Οι δράστες έστελναν e-mail σε πολίτες και ως διεύθυνση αποστολής εμφανιζόταν το police@department.gr.

Τα μηνύματα περιείχαν κείμενο μόνο που ήταν… αυτοματοποιημένη μετάφραση από τα αγγλικά και μάλιστα κακής ποιότητας. Το (κακογραμμένο) κείμενο «ενημέρωνε» τους παραλήπτες των e-mail για υποτιθέμενηπαραβίαση των υπηρεσιών e-banking.

Ο αποστολέας των μηνυμάτων «υπογράφει» ως «Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας», με ταχυδρομική διεύθυνση και τηλέφωνο επικοινωνίας που αντιστοιχούν σε αστυνομική Υπηρεσία, ενώ ο αριθμός fax φαίνεται να ανήκει σε ιδιωτική εταιρία.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, ενημερώνει τους πολίτες:
  • να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν την ύπαρξη τέτοιου είδους αναρτήσεων στα social media ή λάβουν e-mail, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους
  • να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους αναρτήσεις και να μην απαντάνε σε e-mail μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικής φύσεως στοιχεία.

Σχόλια