Η ιστορία του εμβληματικού αρχιτεκτονικού μνημείου

Λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ της Δευτέρας, ο εμβληματικός καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων που για περισσότερο από οκτώ αιώνες αποτελεί σημείο αναφοράς της γαλλικής πρωτεύουσας, παραδόθηκε στις φλόγες, προκαλώντας θρήνο στην παγκόσμια κοινότητα. 

Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής από την φωτιά που ξέσπασε για άγνωστη έως τώρα αιτία στην Notre Dame και μαινόταν για περίπου οκτώ ώρες έκαναν τον γύρο του κόσμου, αφήνοντας το κοινό σοκαρισμένο. Από την φωτιά δεν κατάφερε τελικά να γλιτώσει η οροφή του γοτθικού κτιρίου, ενώ μαζί της κατέρρευσε μπροστά στα μάτια χιλιάδων θεατών το χαρακτηριστικό βέλος του ναού ύψους 90 μέτρων, με τις φλόγες να φτάνουν στα κωδωνοστάσια και να καταλήγουν στην συνολική πτώση της στέγης.

Ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της Notre Dame βρίσκεται στην νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα και πέρα από ένα σύμβολο ταυτισμένο με το Παρίσι, αποτελεί μέχρι σήμερα κορυφαίο αρχιτεκτονικό μνημείο του γοτθικού ρυθμού, χάρη στην βαθιά ιστορία του, αλλά την υψηλή αξία των επιβλητικών γλυπτών που κοσμούν την πρόσοψή του, των περίτεχνων βιτρό που βρίσκονται στο εσωτερικό του και των “θησαυρών” που συναντώνται σε όλη την έκτασή του! Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 1163 υπό την επίβλεψη του Πάπα Αλέξανδρου Γ’ και του Βασιλιά Λουδοβίκου Ζ’ και η ολοκλήρωση της ανέγερσης τοποθετείται μεταξύ του 1260 και 1270, ενώ πολλαπλές ήταν οι μετατροπές που δέχτηκε μέχρι την τελική πραγμάτωσή του.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, πολλές ήταν οι βεβηλώσεις που “χτύπησαν” την Notre Dame, ειδικά κατά τον 16ο αιώνα, όταν τάφοι και βιτρό καταστράφηκαν και εκθαμβωτικά γλυπτά βανδαλίστηκαν ως ειδωλολατρικά στοιχεία στο όνομα του εκσυγχρονισμού. Ιδιαίτερα καταστροφική για τον ναό υπήρξε και η περίοδος της Γαλλικής Επανάστασης, οπότε και λειτούργησε ως αποθήκη ποτών και τροφίμων, καταλήγοντας σε βεβηλώσεις των αγιογραφιών και άλλων στοιχείων του διάκοσμού του.

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, δεσμεύτηκε πως θα ξεκινήσει εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του εμβληματικού ναού, καλώντας τα σπουδαιότερα ταλέντα της Γαλλίας και του υπόλοιπου κόσμου να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια αποκατάστασης του κορυφαίου παριζιάνικου συμβόλου.

Σχόλια