Κόψιμο Τσιγάρου - Συμπτώματα

Πολλοί πιστεύουν πως το πιο δύσκολο στάδιο στο κόψιμο του τσιγάρου είναι τα συμπτώματα, όμως, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει δυσκολότερη πρόκληση, για έναν καπνιστή, από το να το πάρει απόφαση. Αν και εσείς βρίσκεστε σε αυτό το στάδιο, τότε έχετε ήδη κάνει ένα τεράστιο βήμα και πρέπει να είσαστε υπερήφανοι για αυτό.

Με λίγο πείσμα και υπομονή θα καταφέρετε να επιτύχετε το στόχο σας και να απαλλαγείτε μια και καλή από το κάπνισμα, κάνοντας καλό τόσο στην υγεία όσο και στα οικονομικά σας.
Δυστυχώς, κόψιμο τσιγάρου χωρίς συμπτώματα δεν μπορεί να υπάρξει, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό που ο οργανισμός σταματά, ξαφνικά, να λαμβάνει νικοτίνη. Όμως, όπως με τα περισσότερα πράγματα έτσι και με τη διακοπή καπνίσματος, η πρώτη μέρα είναι δύσκολη… μετά συνηθίζεις!
Ας δούμε λοιπόν πώς είναι, περίπου, το πρώτο 24ωρο χωρίς τσιγάρο και τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε:

Επιθυμία για Κάπνισμα
Το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζεται, συνήθως λίγες ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, είναι η επιθυμία για κάπνισμα. Αυτό συμβαίνει, γιατί η νικοτίνη που περιέχεται στα τσιγάρα είναι εθιστική. Έτσι, όταν την στερείτε από τον οργανισμό σας ξαφνικά, εκείνος την αποζητά αυξάνοντας την επιθυμία σας για κάπνισμα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αντισταθείτε! Οι πρώτες ώρες είναι πολύ σημαντικές και αν καταφέρετε να αντισταθείτε στην αυξημένη επιθυμία σας να καπνίσετε, τότε θα βρίσκεστε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σας.

Δυσκολία Συγκέντρωσης
Καθώς περνάει η ώρα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η προσοχή σας αποσπάται ευκολότερα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα οφείλεται, επίσης, στην έλλειψη νικοτίνης, η οποία επηρεάζει κάποια τμήματα του εγκεφάλου την ώρα που ο οργανισμός σας προσπαθεί την αποβάλλει. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, καθώς αυτό το σύμπτωμα θα υποχωρήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Αϋπνία ή Υπνηλία
Ο οργανισμός σας «πολεμά» να διώξει τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου και σε αυτήν του την προσπάθεια μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας. Κάποιοι πρώην καπνιστές λένε πως αντιμετώπισαν προβλήματα αϋπνίας, κατά την περίοδο που προσπαθούσαν να κόψουν ή να ελαττώσουν το κάπνισμα, ενώ άλλοι ακριβώς το αντίθετο. Όμως, μετά το πέρας των πρώτων ημερών ήταν σε θέση να απολαύσουν έναν πιο ποιοτικό και ανάλαφρο ύπνο.

Αλλαγή Διάθεσης
Ένα σύμπτωμα το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη διακοπή καπνίσματος είναι η απότομη αλλαγή διάθεσης ή το συναίσθημα θυμού. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό καθώς ο οργανισμός σας αντιδρά στη στέρηση νικοτίνης και οι παλμοί της καρδιάς όπως και η πίεση, μειώνονται.
Μην το αφήσετε να σας πάρει από κάτω! Σκεφτείτε το καλό που κάνετε στον οργανισμό σας και τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε και δείτε τη διάθεσή σας να αλλάζει προς το καλύτερο! Αν υποφέρετε από κατάθλιψη ή κάποια άλλη ψυχική ασθένεια, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Άγχος
Η επιθυμία για κάπνισμα, η αϋπνία, η δυσκολία συγκέντρωσης και η απότομη αλλαγή διάθεσης μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους καπνιστές συμπτώματα άγχους και στρες. Παρότι το κάπνισμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη χαλάρωση, έρευνες έχουν αποδείξει ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η εξάρτηση από τη νικοτίνη και η ξαφνική έλλειψή της από τον οργανισμό δημιουργούν μια ανησυχία η οποία εκδηλώνετε σε μορφή στρες. Αν αντιμετωπίζετε αυτό το σύμπτωμα σημαίνει ότι βρίσκεστε στο τέλος της πρώτης ημέρας χωρίς τσιγάρο ή σε επόμενες μέρες. Ένας τρόπος για να νιώσετε καλύτερα είναι να κάνετε κάτι το οποίο θα σας χαλαρώσει (εκτός φυσικά από το να καπνίσετε) και θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Άλλωστε σε λίγο καιρό θα έχετε απαλλαγεί τόσο από τα συμπτώματα, όσο και από το τσιγάρο…

Γνωρίζουμε ότι το κόψιμο του τσιγάρου και τα συμπτώματα που το «ακολουθούν» μπορεί να σας φαίνονται κάπως δυσάρεστα, όμως πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά.

Επίσης, θα σας συμβουλεύαμε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για την προσπάθεια που καταβάλλει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και να βάζετε μικρούς και χειροπιαστούς στόχους. Για παράδειγμα, αντί να σκέφτεστε πώς θα καταφέρετε να μην καπνίσετε για μια ολόκληρη εβδομάδα, βάλτε στόχο να μην καπνίσετε για μια ακόμα ημέρα. Μόλις κατακτήσετε το στόχο σας, θα αποκτήσετε ακόμα περισσότερη δύναμη και όρεξη για να συνεχίσετε.

Σχόλια