Πώς καθιερώθηκε ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς;

Ημέρα ορόσημο για την μισθωτή εργασία σε όλο τον κόσμο είναι η 1η Μαΐου, που «γιορτάζεται» με συγκεντρώσεις και πορείες σε όλο τον κόσμο.

Η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως γιορτή των εργατών στις 20 Ιουλίου του 1889, κατά την διάρκεια συνεδρίασης στο Παρίσι σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1 Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ο ξεσηκωμός των εργατών στο Σικάγο

Την 1/5/ 1886, μια εργάσιμη μέρα αν και Σάββατο 400.000 άνθρωποι ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket. Η πορεία τους κατέληξε σε αιματοχυσία, αφού στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές οπλισμένες με οπλοπολυβόλα που περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.

Η πρώτη συγκέντρωση Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έγινε το 1892, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Ένα χρόνο αργότερα περίπου 2000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, να καθοριστεί η Κυριακή μέρα αργίας και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.

Το 1936 ξεσηκώνονται και οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα επεισόδια ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός

Σε μια από τις συγκεντρώσεις στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη.

Μέχρι σήμερα η μέρα αυτή γιορτάζεται με συγκεντρώσεις από τα συνδικάτα και πορεία σε κεντρικά σημεία των πόλεων.

Σχόλια