Σε πρόθυρα του εμφυλίου η Βενεζουέλα (vid)

Έκρυθμη είναι η κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους του Καράκας με τις συγκρούσεις ανάμεσα σε όσους στηρίζουν τον Μαδούρο και σε αυτούς που στηρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό να δείχνουν αναπόφευκτες. Ένα όχημα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρέσυρε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από μια στρατιωτική βάση στο Καράκας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ο αναγνωρισμένος από την Εθνοσυνέλευση (Βουλή) της Βενεζουέλας ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, μέσω βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter, την «τελική φάση» της «Επιχείρησης Ελευθερία», προκειμένου να απομακρυνθεί από τον προεδρικό θώκο ο αμφισβητούμενος – πλέον – πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, με ανάρτησή του στο twitter, αναφέρει πως έχει συνομιλήσει με τους Διοικητές των σωμάτων ασφαλείας, οι οποίοι του δήλωσαν «την απόλυτη πίστη τους στο Έθνος, στο Σύνταγμα και στην Πατρίδα», καλώντας παράλληλα τον κόσμο σε λαϊκή κινητοποίηση, για να «εξασφαλιστεί η νίκη της Ειρήνης».

Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης του Γκουαϊδό στις ΗΠΑ, Κάρλος Βέκιο, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον δήλωσε πως «αυτό είναι μόνο η αρχή. Η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη, θα δείτε περισσότερα να συμβαίνουν τις επόμενες ώρες και ημέρες».
Κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στους δρόμους και να διαδηλώσει ειρηνικά, σημειώνοντας πως «αυτό δεν είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, αλλά μια θεσμική κρίση, που καθοδηγείται από τον λαό της Βενεζουέλας». Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στον Νικολάς Μαδούρο, λέγοντάς του ότι ο χρόνος του τελείωσε.

O γραμματέας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, με ανάρτησή του στο twitter, αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν απόλυτα «το αίτημα του λαού της Βενεζουέλας για ελευθερία και δημοκρατία», σημειώνοντας παράλληλα ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να ηττηθει.



Ο Γκουαϊδό υποστηρίζει ότι διαθέτει πλέον τη στήριξη του στρατού, τονίζοντας παράλληλα ότι έγραψε αυτό το βίντεο από τη βάση La Carlotta, μίας εξαιρετικής σημασίας βάση στο Καράκας από όπου είχε ξεκινήσει παλαιότερα και το πραξικόπημα του Τσάβες. Καλεί σε στρατιωτική εξέγερση και τους πολίτες να ρίξουν τον Μαδούρο. «Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έλαβαν τη σωστή απόφαση και βασίζονται στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», αναφέρει ο Γκουαιδό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρέθα, ανέφερε ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκεται η Κολομβία, χρηματοδοτώντας την «Επιχείρηση Ελευθερία».

Σύμφωνα με δηλώσεις του, «όλες οι ενέργειες εναντίον της δημοκρατίας της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου και της απόπειρας πραξικοπήματος, υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση της Κολομβίας».


Σχόλια