Η θρεπτική αξία του μπακαλιάρου

Με αφορμή λοιπόν τη γιορτή της 25ης Μαρτίου, ευκαιρία να αναφερθούμε στη διατροφική αξία του ψαριού που συνοδεύει τον πολιτισμό μας 

Ο βακαλάος (μπακαλιάρος) είναι ψάρι που ζει στις βόρειες χώρες και στα ψυχρά κλίματα, ιδιαίτερα στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Βόρεια Θάλασσα, αλλά βρίσκεται και στον Ειρηνικό, στη Δυτική και Νότια Αφρική και στην Αργεντινή.

  • Έχει υπέροχο άρωμα, λεύκη σάρκα, εξαιρετική γεύση και μία πληθώρα από διατροφικά συστατικά, απαραίτητα για τη σωστή υγεία του οργανισμού.
  • Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται πρωτεΐνες, ω-3 λιπαρά οξέα και φυσικά μια πληθώρα βιταμινών (Α, D, K).
  • Από το συκώτι του βακαλάου προέρχεται το μουρουνέλαιο, μία ουσία που θεωρείται από πολλούς γιατρούς –παρά την όχι και τόσο ευχάριστη γεύση του– σαν άριστη τροφή, που αντιμετωπίζει πολλές μεταδοτικές αλλά και χρόνιες ασθένειες, όπως τις καρδιοπάθειες και κάποιες μορφές καρκίνου.
  • Ως εκ τούτου, η συχνή κατανάλωση του μπακαλιάρου, τροφοδοτεί τον οργανισμό με βιταμίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα, καλά λιπαρά οξέα και ενέργεια, στοιχεία που προσφέρουν γερά κόκαλα (ασβέστιο και βιταμίνη D), ισχυρή όραση (βιταμίνη Α) και σωστή πήξη του αίματος (βιταμίνη Κ).
  • Έτσι λοιπόν, καταλαβαίνουμε πως ο βακαλάος στο τραπέζι μας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα,ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ενδυναμώνει τη νοητική ενεργητικότητα του εγκεφάλου, καθώς και προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σχόλια