Ορμόνες του στρες: Ποιες είναι και πώς λειτουργούν

Ο πρωταρχικός ρόλος των ορμονών του στρες είναι να βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει και να ανταποκριθεί σε αγχώδεις καταστάσεις. Παρόλα αυτά, όταν τα επίπεδα αυτών των ορμονών αυξάνονται υπερβολικά, τότε είναι αρκετά επικίνδυνες για την υγεία σου. Είναι σημαντικό να διατηρούνται στα ίδια επίπεδα, αλλά και εσύ να γνωρίζεις τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να αποφύγεις αυτές οι ορμόνες να οδηγήσουν και να προκαλέσουν αυτό που ονομάζεται «χρόνιο στρες».

Ποιες είναι οι κυρίαρχες ορμόνες του στρες;

Η αδρεναλίνη

Η αδρεναλίνη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προκαλεί γρήγορη αναπνοή, αλλά και μια σειρά άλλων αντιδράσεων στο μυϊκό σύστημα. Είναι λοιπόν, υπεύθυνη για τον τρόπο που αντιδρούμε σε αγχώδεις καταστάσεις, ενώ η σκοπιμότητά της είναι να βοηθήσει το σώμα να ξεφύγει από επικίνδυνες καταστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενεργοποιείται όταν νιώθουμε φόβο, πίεση και συγκίνηση. Είναι η ίδια που σε βοηθάει να αντιληφθείς ότι μπορεί και να κινδυνεύεις.

Η κορτιζόλη

Η κορτιζόλη είναι ίσως η πιο γνωστή και πιο επικίνδυνη ορμόνη του στρες, καθώς όταν τα επίπεδα της αυξηθούν στον οργανισμό σε υπερβολικό βαθμό και για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη, στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος κι άλλες ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Σε φυσιολογικές συνθήκες, η κορτιζόλη βοηθά μεταξύ άλλων στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και της αρτηριακής πίεσης του οργανισμού
.
Πώς μπορείς να μειώσεις την επίδρασή τους;

Με τα τρόφιμα: Οι ειδικοί έχουν αναφέρει ότι υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης, όπως το γιαούρτι, η μαύρη σοκολάτα, το ακτινίδιο, το αχλάδι, τα σπαράγγια, το πράσινο τσάι, οι γλυκοπατάτες και οι μπανάνες.

Με την άσκηση: Όσοι κάνουν διαλογισμό μπορούν να καταστείλουν την αδρεναλίνη, ενώ η σωματική άσκηση συμβάλλει και στη μείωση της κορτιζόλης.

Με τον ύπνο: Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης. Ίσως θα πρέπει να περιορίσεις την καφεΐνη και να αρχίσεις να κοιμάσαι για τουλάχιστον 8 ώρες κάθε ημέρα.

Με το γέλιο: Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το γέλιο και η χαλάρωση μειώνουν επίσης τα επίπεδα κορτιζόλης. Γι’ αυτό γέλα και γέλα πολύ!

Σχόλια