Τα οφέλη του μουρουνέλαιου

Τα τεράστια οφέλη του διαδίδονται από γενιά σε γενιά και παρά την άσχημη γεύση και μυρωδιά του, πολλοί είναι εκείνοι που το κατανάλωσαν και συνεχίζουν να το καταναλώνουν, ακόμα και μικρά παιδιά. Ευτυχώς, η… μοντέρνα εκδοχή του δε μυρίζει καθόλου, έχει ενισχυθεί με λαχταριστές γεύσεις φρούτων κι έτσι γίνεται απόλυτα προσιτή. Τι ακριβώς είναι το μουρουνέλαιο και γιατί είναι τόσο σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Όπως φανερώνει και η προέλευση της λέξης, το μουρουνέλαιο είναι το πολύτιμο έλαιο που εξάγεται από το συκώτι του ψαριού μουρούνα, ένα λευκό ψάρι που ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των μπακαλιάρων και συναντάται κυρίως στις βόρειες θάλασσες στην περιοχή της Σκανδιναβίας. Πολλοί, εσφαλμένα θεωρούν ότι πρόκειται για άλλο ένα ιχθυέλαιο αλλά δεν είναι καθόλου έτσι, μιας και τα ιχθυέλαια παράγονται από τη σάρκα των λιπαρών ψαριών.

Το μουρουνέλαιο μπορεί να το βρει κανείς εύκολα σήμερα στην αγορά σε πόσιμη μορφή ή σε μορφή κάψουλας σε αντίθεση με τα παλιά χρόνια που αναγκάζονταν να το πιουν με την αυθεντική γεύση και μυρωδιά του σε όλο της το μεγαλείο!

Δε θα ήταν σκόπιμο να αναφερθούμε στις ιδιότητές του χρησιμοποιώντας δύσκολη ορολογία, γιατί έτσι θα χανόταν το ενδιαφέρον. Αρκεί να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι η κατανάλωση μουρουνέλαιου αφορά όσους «καίει» το θέμα αντιγήρανση. Το πολύτιμο αυτό έλαιο έχει την ιδιότητα να αντιστρέφει τα σημάδια του χρόνου χάρη στις αντιοξειδωτικές του βιταμίνες Α και Ε. Πολεμά το οξειδωτικό στρες που έρχεται με το πέρασμα του χρόνου και της ηλικίας και προκαλεί τη γήρανση του σώματος και του εγκεφάλου.


Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη D3 που συμβάλλει στη σωστή περιεκτικότητα φωσφόρου και ασβεστίου στο αίμα. Φυσικά είναι πλούσιο και σε ω3 λιπαρά οξέα, ουσίες δηλαδή που αποτρέπουν τις φλεγμονές, υποστηρίζουν την καλή όραση και προλαμβάνουν τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Επίσης περιέχει βιταμίνη Κ, σημαντική για την πήξη του αίματος και τη σωστή απορρόφηση των μεταλλικών στοιχείων, η οποία βελτιώνει τη μυική λειτουργία και την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων.

Όποιος λαμβάνει τη σωστή ημερήσια δόση μουρουνέλαιου καθημερινά θα διαπιστώσει μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα ότι θα έχει αποκτήσει λαμπερό και υγιές δέρμα. Το μουρουνέλαιο μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εκφυλισμού των νεύρων ενισχύοντας τη γνωσιακή και νευρική λειτουργία.

Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεται κατά την παιδική ηλικία, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού, γιατί ενισχύει την εγκεφαλική ανάπτυξη και την πνευματική εγρήγορση. Κάνει πολύ καλό στα οστά, το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια, προσφέρει προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων, ανακουφίζει από τη δυσκαμψία των αρθρώσεων όταν υπάρχει ιστορικό αρθρίτιδας, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, ενισχύει την καλή διάθεση και απομακρύνει την κατάθλιψη.

Μετά από όλα αυτά γίνεται φανερό πόσο εύκολα μπορεί κανείς να βελτιώσει τη συνολική του υγεία και να τονώσει το ανοσοποιητικό του. Και μιας και δεν πρόκειται για μια νέα διατροφική «μόδα», αλλά ένα όπλο με αποδεδειγμένα σε βάθος χρόνου αποτελέσματα, είναι πολύ πιο εύκολο να εμπιστευτούμε σε αυτό την υγεία του οργανισμού μας.

Σχόλια