Έρωτας ή ενθουσιασμός; Οι βασικές διαφορές τους

Έρωτας και ενθουσιασμός: Πρόκειται για δύο συναισθηματικές καταστάσεις με κοινά στοιχεία μεταξύ τους. Συχνά, όταν είμαστε άπειροι ή συγκεχυμένοι, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τη διαφορά.

Εδώ απαριθμούνται ορισμένες από τις πιο κρίσιμες διαφορές που μας βοηθούν να καταλάβουμε αν είμαστε ερωτευμένοι ή αν έχουμε μόνον ξεμυαλιστεί με κάποιον άνθρωπο.

Η αγάπη είναι αγνή και σοβαρή, ο ενθουσιασμός ανάλαφρος και φευγαλέος

Η διαφορά του έρωτα από τον ενθουσιασμό βρίσκεται στο συναίσθημα που αποτυπώνεται στην ψυχή μας όταν η σχέση έχει τελειώσει. Η απώλεια ενός αληθινού έρωτα μοιάζει με απώλεια της ίδιας της ζωής. Ένα κενό που τη θέση του καταλαμβάνει ο πόνος και η θλίψη. Δε συμβαίνει το ίδιο όταν χάσουμε τον ενθουσιασμό: τότε πρόκειται για μία απώλεια που ευκολότερα παρηγορείται, είναι προσωρινό και σημαίνει ότι αυτό το συναίσθημα δεν ήταν τόσο καθοριστικό για εσάς.

Η αγάπη αφορά τον Άλλον, ο Ενθουσιασμός Εμάς

Όταν ερωτεύεται κανείς αληθινά, τότε οι προτεραιότητες της ζωής του αναπροσδιορίζονται και εμπερικλείουν πλέον και τον σύντροφό του. Βιώνεται μία αλλαγή της νοοτροπίας και η ζωή της σχέσης αποτελεί σημαντική συνιστώσα της ζωής του ερωτευμένου. Στον πραγματικό έρωτα το επίκεντρο παύει να είναι ο εαυτός. Πράγμα που δεν ισχύει όταν είναι κανείς ενθουσιασμένος όπου τα πάντα αφορούν τα προσωπικά μας αισθήματα. Στον ενθουσιασμό βλέπουμε τα πράγματα μόνο από την προσωπική μας οπτική γωνία και σπάνια αφήνουμε χώρο για τον άλλον.

Ο έρωτας είναι Δύσκολος, ο Ενθουσιασμός εύκολος όταν είστε μαζί

Από τα δυσκολότερα συναισθήματα στη ζωή ενός ανθρώπου είναι ο έρωτας. Αυτό καθώς είναι πολύπλοκο συναίσθημα και απαιτεί διαρκώς προσαρμογή στις δυναμικές που ενώνονται, μεταξύ δύο πραγματικά ερωτευμένων ανθρώπων. Στον έρωτα έρχονται διακυμάνσεις οι οποίες ωστόσο δεν βιώνονται ως εμπόδιο της ένωσης των ανθρώπων. Στον ενθουσιασμό, αντίθετα οι δυσκολίες παρουσιάζονται όταν το ζευγάρι δεν είναι μαζί.

Ο έρωτας είναι ελεύθερος, ο ενθουσιασμός αμήχανος

Κάτι το οποίο δεν θα ειπωθεί από ένα ερωτευμένο ζευγάρι είναι παράπονα για περιορισμό της ελευθερίας τους. Η ελευθερία είναι ασυμβίβαστη για ένα ερωτευμένο ζευγάρι. Αυτό, καθώς ο βαθμός της εμπιστοσύνης του ζευγαριού είναι τέτοιος, ώστε η ανασφάλεια για τον άλλον δεν βρίσκει χώρο να φωλιάσει. Αυτά σε αντιπαραβολή με τον ενθουσιασμό, όπου η ανασφάλεια διατρέχει τη σχέση.

Ως αποτέλεσμα της ανασφάλειας αυτής, τα ζευγάρια αισθάνονται την ανάγκη να θεσπίζουν κανόνες και περιορισμούς για την επιβίωση του δεσμού.

Ο Έρωτας υποστηρίζει, ο Ενθουσιασμός Περιορίζει

Η αληθινή αγάπη ενθαρρύνει τους ανθρώπους να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Σε αντίθεση με τον ενθουσιασμό όπου είναι επιθυμητή η στασιμότητα γιατί εύκολα μπορούν να σπάσουν οι ισορροπίες. Όταν όμως δύο άνθρωποι είναι ερωτευμένοι, αναζητούν διαρκώς να βελτιώνονται.

Ο Έρωτας διαρκεί για πάντα, ο Ενθουσιασμός είναι παροδικός

Στον έρωτα δεν έρχεται ποτέ η πλήρωση της αγάπης και των συναισθηματικών αναγκών. Έτσι, ο έρωτας δεν έχει ημερομηνία λήξης, σε αντίθεση με τον ενθουσιασμό που κάποια στιγμή φθίνει, όταν έχουμε ικανοποιήσει επιφανειακές επιθυμίες και τον εγωισμό μας, και οδεύουμε για τον επόμενο.

Σχόλια