Μέτρα μόνος σου το σφυγμό σου και μάθε την κατάσταση της υγείας σου

Ένας γιατρός εξηγεί πώς οι σφυγμοί της καρδιάς σου επηρεάζουν τη μελλοντική σου υγεία αλλά και το... προσδόκιμο ζωής!

Όλοι γνωρίζουμε πως η αρτηριακή πίεση είναι σημαντικός δείκτης για τη φυσική σου κατάσταση. Ήξερες όμως πως ο καρδιακός ρυθμός αποτελεί έναν από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους να αξιολογήσεις άμεσα όχι μονάχα την τωρινή αλλά και την μελλοντική κατάσταση της υγείας σου;

Για να μετρήσεις τον σφυγμό σου δεν χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα χρόνο και δύο δάκτυλα για 'εργαλείο'. Κι όμως, αυτή η πολύ απλή διαδικασία αποτυπώνει με ακρίβεια τη λειτουργία του καρδιακού μυ τη συγκεκριμένη στιγμή. Οι σφυγμοί, μαζί με την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη, μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την υγεία σου τώρα αλλά και στο μέλλον. "Σε μερικές περιπτώσεις, οι χαμηλοί σφυγμοί να καταδεικνύουν καλή φυσική κατάσταση, που σχετίζεται με λιγότερες πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις ή επεισόδια. Οι υψηλοί σφυγμοί, ωστόσο, είναι ένδειξη αυξημένου κινδύνου αφού η καρδιά φθείρεται περισσότερο" λέει ο Δρ. Jasoc Wasfy, προϊστάμενος στο τμήμα ποιότητας και αναλύσεων του Massachusetts General Hospital Heart Center.

Ακόμα, όμως, κι αν οι παλμοί δεν ξεφεύγουν από την κλίμακα του 'φυσιολογικού' [60-100 σφ./λεπτό] αλλά είναι κοντά στους 100, υπάρχει ήδη αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις ή ακόμα και πρόωρο θάνατο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart το 2013, όσοι έχουν σφυγμούς από 81-90 διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιακή ανακοπή, ενώ όσοι έχουν πάνω από 90 σφυγμούς, τριπλάσιο! 

Και ενώ όπως είπαμε νωρίτερα, οι χαμηλοί σφυγμοί είναι ένδειξη καλής φυσικής κατάστασης, σε κάποιες περιπτώσεις, όταν συνυπάρχουν με ζαλάδες και κόπωση, καταδεικνύουν ένα λιγότερο γνωστό πρόβλημα της καρδιάς. "Ίσως οι ηλεκτρικοί κόμβοι της καρδιάς να γερνούν ή πως να μην μεταδίδουν σωστά τα ηλεκτρικά σήματα" (που κάνουν την καρδιά να συσπάται ακούσια) σημειώνει ο Δρ. Wasfy. Αν λοιπόν παρατηρείς πολύ χαμηλούς σφυγμούς, θα πρέπει να το διερευνήσεις με τη βοήθεια του γιατρού σου.

Να πώς θα πάρεις σωστά τον σφυγμό σου 

1 Βεβαιώσου πως έχουν περάσει δύο ώρες από την άσκηση ή κάποια άλλη κοπιαστική δραστηριότητα και πως δεν έχεις καταναλώσει καφεΐνη την τελευταία ώρα. Ιδανική είναι η στιγμή που έχεις ξυπνήσει αλλά δεν έχεις ακόμα σηκωθεί από το κρεβάτι.

2 Τοποθέτησε, λοιπόν, τον δείκτη και τον μέσο του ενός χεριού στον καρπό του άλλου, ακριβώς κάτω από τον αντίχειρα ή στην δεξιά ή αριστερή πλευρά του λαιμού σου, ψηλαφίζοντας την τραχεία. Κράτα 30'' χρόνο σε ένα ρολόι και ξεκίνα να μετράς τους σφυγμούς σου. Στο τέλος διπλασίασε τον αριθμό για να βρεις πόσους σφυγμούς έχεις το λεπτό.

3 Έλεγξε τον σφυγμό σου μερικές φορές μέσα στην εβδομάδα και διαφορετικές ώρες της ημέρας. Έχε στο νου σου πως το στρες, οι ορμόνες και ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Για να κρατήσεις τους σφυγμούς σε φυσιολογικά επίπεδα και την καρδιά υγιή, φρόντισε τα επίπεδα χοληστερίνης σου και ασκήσου συχνά, ακόμα και για μια ώρα την εβδομάδα. "Η ένταση της άσκησης είναι σημαντικός παράγοντας. Μια έρευνα που έγινε σε 55χρονους κατέδειξε πως μια ώρα έντονης αεροβικής άσκησης την εβδομάδα μείωσε τους σφυγμούς πολύ πιο αποτελεσματικά από την ήπια άσκηση" εξηγεί ο Δρ. Wasfy.

Πηγή: lifo.gr

Σχόλια