Κορονοϊός: Μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες περισσότερο από όσο γνωρίζαμε

Με την εξάπλωση του κορωνοιού, υπάρχουν ανησυχίες από όλους μας σχετικά με τη διάρκεια ζωής του ιού στις επιφάνειες.

Προηγουμένως θεωρήθηκε ότι ο ιός θα μπορούσε να επιβιώσει οπουδήποτε μεταξύ ωρών ή ημερών, ανάλογα με τον τύπο επιφάνειας που απομένει, αλλά τώρα σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που δημοσιεύει το CDC , φαίνεται ότι ο κορονοϊός μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ό, τι γνωρίζαμε προηγουμένως.

Το CDC αναφέρει ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβιώσει σε επιφάνειες για χρονικό διάστημα 17 ημερών ή και περισσότερο. Αυτό βασίζεται σε αυτά που βρήκαν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, όπου ένα πλήθος επιβατών ήταν αρχικά τοποθετημένο σε καραντίνα πριν να τους επιτραπεί η έξοδος από το πλοίο.

Η μελέτη έδειξε ότι ακόμα και αφού οι επιβάτες είχαν εγκαταλείψει το πλοίο, ο ιός συνέχισε να παραμένει σε επιφάνειες πολύ καιρό μετά από ό, τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως ως η διάρκεια ζωής του ιού. Οι ερευνητές είχαν πει στο παρελθόν ότι ο ιός θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 3 ημέρες σε επιφάνειες από χάλυβα ή πλαστικό.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι πακέτα (πχ από σούπερ μάρκετ) ή άλλες επιφάνειες είναι καθαρά και θα πρέπει να κάνουμε ένα επιπλέον σκούπισμα, μαζί με το να πλένουμε καλά τα χέρια μας μετά την επαφή μας με αυτά.

Σχόλια