Μοναξιά πώς την αντιμετωπίζουμε - Μπορεί να σε αρρωστήσει;

Στη σημερινή εποχή θα πίστευε κανείς ότι είναι πολύ δύσκολο να είναι κάποιος μόνος. Υπάρχει το διαδίκτυο, τα μηνύματα, τα κινητά. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι είναι όλο και περισσότερο μόνοι τους.

Έχει παρατηρηθεί ότι για να νιώθει κάποιος μόνος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχουν κάποιοι δίπλα τους. Μπορεί να νιώθετε μόνοι ακόμα και εάν περιβάλλεστε από ανθρώπους. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας στην Αμερική έδειξαν ότι άτομα ηλικίας 18 έως 34 ετών νιώθουν περισσότερη μοναξιά από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα.

Οι επιπτώσεις της μοναξιάς στο σώμα δεν μπορούν αν αγνοηθούν. Όταν κάποιος αρχίζει να στερείτε συναισθηματικών δεσμών το σώμα αντιδρά σα να βρίσκεται σε εχθρικό περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα να υποφέρει.

Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν το αίσθημα της μοναξιάς είναι το διαδίκτυο. Όσο πιο μόνος νιώθει κάποιος τόσο τείνει να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνική δικτύωσης για να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή, με αποτέλεσμα να δημιουργείτε εθισμός στο διαδίκτυο και να μεγαλώνει το αίσθημα της μοναξιάς.

Έτσι λοιπόν αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί και να επιλυθεί μέσω μιας σειράς βημάτων.

Ξεκινήστε με μικρά βήματα. Ακόμα και εάν συνεχίσετε να βγαίνετε από το σπίτι για τις καθημερινές δουλειές, είναι ένας τρόπος για να μη νιώθετε συναισθηματικά απομονωμένοι.

Κλείστε για λίγο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν κάποιος ασχολείται υπερβολικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον κάνει να συγκρίνει τον εαυτό του με τους άλλους και πολλές φορές νιώθει άσκημα.

Χαμογελάστε. Ένα χαμόγελο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Πάρτε κάποιον τηλέφωνο Ακόμα κι αν έχετε πολύ λίγο χρόνο στην διάθεσή σας, μπορείτε να προγραμματίσετε με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο που μένει μακριά να μιλάτε ανά τακτά διαστήματα.

Δοκιμάστε κάτι καινούριο. Όπως να μάθετε μία ξένη γλώσσα, να ασχοληθείτε με ένα άθλημα, ή με κάποια καλλιτεχνική ενασχόληση.

Ζητήστε βοήθεια. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το αίσθημα της μοναξιάς είναι να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό. Γιατί ακόμα και αν προσπαθήσετε να προσεγγίσετε τους ανθρώπους με σκοπό να ξεπεράσετε το πρόβλημα, δυστυχώς δεν θα μπορέσετε να το λύσετε μακροπρόθεσμα. Τέλος εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος από τον κύκλο σας νιώθει μόνος, τότε βοηθήστε τον και συμβουλέψτε τον να επισκεφτεί ένα ειδικό ψυχικής υγείας.

Σχόλια