Τα πρώτα λαχανικά που καλλιεργούνται από ρομπότ (Βίντεο)

Μαρούλι, λάχανο, αλλά και βασιλικός συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων φυτών που καλλιεργούνται από ρομπότ και τα οποία πωλούνται στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Τον Οκτώβριο του 2018, η startup Iron Ox εγκαινίασε με πολύ ιδιαίτερη φάρμα: εκεί, ρομπότ αναλαμβάνουν να εκτελέσουν πολλά από τα καθήκοντα που παραδοσιακά αναλαμβάνουν άνθρωποι. Σήμερα, οκτώ μήνες αργότερα, η εταιρεία παρήγαγε τα πρώτα της λαχανικά (μαρούλι και λάχανο), καθώς βασιλικό.

Το κλειδί για τη λειτουργία της φάρμας βρίσκεται σε ένα υδροπονικό σύστημα, το οποίο μεταφέρει τα φυτά από το ένα δοχείο σε άλλο σύμφωνα με τον ρυθμό ανάπτυξής τους και στη συνέχεια τα μετακινεί μέσα στο θερμοκήπιο. Το τεχνολογικό σύστημα που εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα περιλαμβάνει ρομποτικά χέρια, καθώς και ένα αυτόνομο ρομπότ που μετακινείται.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο The Verge, το ρομποτικό αγρόκτημα καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο από ένα παραδοσιακό αγρόκτημα και χρησιμοποιεί 90% λιγότερο νερό. Η όλη διαδικασία εποπτεύεται από ένα λογισμικό που ονομάζεται «Brain», δηλαδή εγκέφαλος.

Ωστόσο, αν και η Iron Ox κάνει λόγο για «αυτοματοποιημένο αγρόκτημα», τα ρομπότ δεν είναι ακόμη έτοιμα να εργαστούν μόνα τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, πρώην ερευνητής της Google X Brandon Alexander, παραδέχθηκε ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να εκτελούν δύο βασικά καθήκοντα: να φυτεύουν τους σπόρους που έχουν ήδη βλαστήσει και να συσκευάζουν το τελικό προϊόν.

Τα φυτά και τα λαχανικά που καλλιεργούνται από την Iron Ox πωλούνται σε αγορά με τοπικά και βιολογικά προϊόντα στην Καλιφόρνια, ένα μόλις χιλιόμετρο μακριά από τη φάρμα, προκειμένου να διατηρούνται φρέσκα και να συμπιέζεται το μεταφορικό κόστος, για να μην υπερβαίνει η τιμή τους τον μέσο όρο.



πηγή

Σχόλια